Lokalne vesti

Sahranjena Mirjana Marković /FOTO,VIDEO/

Mirjana Marković danas je sahranjena u Požarevcu. Urna sa njenim pepelom položena je u grob u dvorištu porodične kuće gde je 2006. sahranjen i njen suprug, bivši haški optuženik i nekadašnji predsedsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Opelo su pred okupljenima u Nemanjonoj 41 danas držala dva sveštenika braničevske eparije, a urna je spuštena u grobnicu uz rusku pesmu Podmoskovske večeri.

Između ostalih, na grobu se obratio i Milovan Bojić, nekadašnji saradnik Markovićeve u Jugoslovenskoj levici. On je rekao kako je Slobodan Milošević bio veliki srpski vođa i srpski velikomučenik, a da će sud istorije i sa imena Mirjane Marković skinuti ljagu“

„Slobo i Miro, vi niste izgubili čast, to Srbija mora da zapamti. Niko nije platio žešću cenu za slobodu od vas“, rekao je Bojić.

Nekadašnji predsednik Vlade SR J Momir Bulatović je u obraćanju rekao da je „bilo čast živeti u vremenu sa osobom, čovekom koji se zvao Mirjana Marković i koja je imala svoja uverenja“.

Slobodan Bulatović, suprug Marije Milošević, ćerke koja živi u Crnoj Gori, naveo he da ona nije dobila potrebne dozvole da prisustvuje sahrani.

Sahrani su prisustvovali folk pevačica Zorica Brunclik, lider radikala Vojislav Šešelj, delegacija SPS u čijem sastavu su bili Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i haški osuđenik Nikola Šainović, advokat Zdenko Tomanović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, lider SPS, upitan zašto nije prisustvovao sahrani Mirjane Marković, rekao je da nije korektno da ide na sahranu, jer mu Mira Marković nije dozvolila da ide na sahranu Slobodana Miloševića.

„Ja sam poslao venac koji je položila delegacija visokih funkcionera naše partije. Kao stranka smo uputili saučešće, pomogli organizaciju sahrane. Ostalo je stvar istorijskih ocena, a mislim da je još rano za njih“, rekao je Dačić.

Prethodno je održana komemoracija u Centru za kulturu u Požarevcu gde su se obratili Uroš Šuvaković i Dragan Kostić.

Mirjana Marković umrla je u Moskvi 14. aprila.

Iako se zajedno s Miloševićem dovodila u vezu sa ubistavom Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, kao mogući inspiratori i nalogodavci i iako je u više navrata najavljivano da će biti saslušana s tim u vezi, to se nikada nije dogodilo.

Protiv Markovićeve je 2005. podignuta optužnica da je zloupotrebila službeni položaj tako što je uticala na dodelu stana Iloni Pešić, dadilji svog unuka, iako nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu dana zatvora Markovićeva bila osuđena povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji. Suđenje je vraćeno na početak. Prvostepena presuda je doneta posle gotovo 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Mirjani Marković se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije, jer je od 2003. godine u Rusiji. Za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica, jer se nije pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend