Lokalne vesti

Salford: Prodajemo, prolazi kriza

Za Bambi-Banat i sve ostale Salfordove kompanije, Imlek, , „Knjaz Miloš” i Subotičku mlekaru, postoji nekoliko zainteresovanih potencijalnih kupaca, uključujući neke od najvećih i najprestižnijih multinacionalnih kompanija, kaže vlasnik Investicionog fonda Salford Judžin Džafi.

On je to rekao komentarišući najavu prodaje Salfordovih kompanija do 2012.

"Za kupovinu bi mogle da budu zainteresovane i neke investicione grupe, naročito u slučaju delimične prodaje, odnosno partnerstva, što takođe razmatramo", navodi Džafi i dodaje da se razmatraju različite opcije – pojedinačne prodaje kompanija, prodaje kompanija zajedno, delimične prodaje, odnosno partnerstva ili čak inicijalne ponude akcija celokupne Danjub fuds grupe.

Za Bambi malo Podravkinih 80 miliona evra

Poput kompanije Aleva i investicioni fond Salford, u čijem je sastavu koncern Bambi-Banat, je demantovao navode da Bambi kupuje koprivnička Podravka. "Verovatno Podravka planira da bude potencijalni ponuđač i ona se već godinama s vremena na vreme pojavljuje i iskazuje interesovanje za Bambi-Banat ali ozbiljnih razgovora nije bilo", kaže generalni direktor Salforda Slobodan Petrović i dodaje da je cena za Bambi-Banat od 80 miliona evra, kojom se licitira u hrvatskim medijima, nerealna.

Na pitanje da li odluka o prodaji govori da je kriza za Salford i Srbiju prošla, on odgovara da "nema sumnje da globalna ekonomska kriza, koja je pogodila i Srbiju, prolazi i da smo u periodu postepenog oporavka".

"Uspešno smo restrukturirali naše kompanije, uspevajući da prebrodimo teškoće i ostvarimo uspešne rezultate na konkurentnom tržištu. Opšta ekonomska situacija se popravlja, ali još nije vreme za opuštanje – srpska ekonomija je i dalje suočena s brojnim problemima", dodaje on.

Vlasnik Salforda kaže i da je taj fond u susedne zemlje i Srbiju u poslednjih devet godina uložio preko 500 miliona evra i dodaje da je plan da se "ponovo investira pozamašna svota novca dobijenog prodajom u Srbiji".

"Prošlo je devet godina, dobro poznajemo region, verujemo u njega i sviđa nam se ono što nudi, prepoznajemo brojne mogućnosti gde možemo svojim znanjem da doprinesemo stvaranju jakih i zdravih kompanija. Odluke koje budemo donosili zavisiće od brojnih faktora: raspoloživosti potencijala, makroekonomske i političke situacije. S obzirom na to da imamo poslovne aktivnosti i u drugim zemljama (Rusiji, Ukrajini, itd.) uzećemo u obzir najperspektivnije mogućnosti za investiranje našeg kapitala", kaže Džafi.

Judžin Džafi navodi da su u Srbiji za ulaganje naročito isplativi prehrambena industrija, nekretnine, određeni segmenti sektora telekomunikacija, energetike i poljoprivrede.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend