Lokalne vesti

Sanacija fasade i stolarije na kapeli zadužbinara Dine Mančića iz Smedereva

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo kreće u drugu fazu radova na sanaciji i restauraciji kapele Dimitrija Dine Mančića na Starom groblju u ovom gradu.

Kako piše današnja Politika, javna nabavka se okončava, a uskoro će biti doneta odluka o dodeli ugovora.

– U ovoj fazi planiramo da uradimo središnji deo, sanaciju fasade sa svim dekorativnim elementima. Saniraćemo i stolariju. Završetak radova na fasadi očekuje se krajem novembra. Sanacija u drugoj fazi koštaće tri miliona dinara- kaže Dejan Radovanović, direktor Zavoda.

Prva faza obnove počela je u oktobru 2017. godine, a završena je u avgustu prošle godine. I tada je uloženo tri miliona dinara. Da se objekat ne bi srušio, urađena je konstruktivna sanacija, zamenjena je i drvena krovna konstrukcija sa kupolom i pokriven je krov. Sanirana je i donja soka sa stepeništem.

Pune 133 godine ništa nije rađeno na kapeli u kojoj počivaju Dimitrije i Ljubica Mančić, koji su Smederevo zadužili svojoj zaostavštinom. Testamentom je zaveštano deo imanja za podizanje Gimnazije u ovom gradu, a Dina je dao i 6.000 dukata (20 kilograma zlata). Novac od polovine imetka nemanio je Fondu za školovanje siromašnih đaka, koji je osnovao. Dao je novac i da se iskopaju dva bunara, kako bi Smederevo imalo vodu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend