Lokalne vesti

Šansa za zaposlenje Roma i drugih socijalno ugroženih kategorija

Prema rečima Vladimira Petrovića, menadžera projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, projekat se realizuje u saradnji između GIZ-a i kabineta potpredsednice Vlade Srbije. U Požarevcu će u okviru ovog projekta biti realizovano niz aktivnosti koje omogućavaju održivo zapošljavanje ne samo Roma i Romkinja, već i ostalih socijalno ugroženih kategorija, a partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga.

Kako je istakao Petrović, postoji šest kategorija, a dve su direktno vezane za zapošljavanje, pre svega 40 osoba, do kraja 2020. godine kada se i planira završetak projekta.

Jedna se odnosi na finansiranje početnika u biznisu gde će biti opredeljeno do 6 hiljada evra za nabavku opreme, a druga na finansiranje, odnosno kupovinu mašina za proizvodnu delatnost u visini do 5 hiljada evra za već postojeća privredna društva i preduzetničke radnje, dok se druge četiri komponente odnose na stvaranje mogućnosti za zaposlenje, pre svega na obuku za deset lica prema njihovim interesovanjima i potrebama. Pored ove u planu je i obuka za pet osoba koje će raditi u internet radiju „Romsko srce“, kao i šestomesečni program za mlade koji se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje.

Biće urađeno i istraživanje o položaju pripadnika socijalno ugroženih grupa na tržištu rada koje će dati širu sliku o tome koji su to uzroci koji koče njihov dalji napredak i zapošljavanje ne samo Roma već i pripadnika ostalih socijalno ugroženih grupa.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend