Lokalne vesti

Selaković i Dežer posetili zatvor u Zabeli

U tri Kazneno-popravna zavoda u Srbiji, u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu, uspostavljen je sistem stručnog obrazovanja i osposobljavanja osuđenika kroz pilot obuke. Zatvor Zabela kod Požarevca danas su posetili ministar pravde Nikola Selaković i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

U okviru projekta „Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama Srbije“ više od 500 osuđenika do septembra biće osposobljeno da radi u oblastima za kojima postoji potreba na tržištu rada,  zavarivanju, štampanju sito štampom, izradi nameštaja, pekarstvu i povrtarstvu. Cilj je da se poboljša njihova zapošljivost po odsluženju zatvorske kazne i reintegracija u društvo.

Evropska unija je za uspostavljanje sistema stručnog osposobljavanja osuđenika tokom boravka u zatvoru Srbiji donirala je oko dva miliona evra. Sredstva su uložena za sprovođenje obuka i nabavku kompletne opreme za svih pet zanimanja u sva tri zatvora, rekao je tokom posete Zabeli šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Osuđena lica dobrovoljno se javljaju na obuku. Vojkanu Budimiroviću iz Beograda ostalo je još mesec dana izdržavanja kazne. Očekuje da će mu zanat koji bude stekao olakšati dobijanje posla. Isto očekuje i Branislav Nikolić iz Smedereva koji će još pola godine provesti u Zabeli.

Ministar pravde Nikola Selaković istakao je da će država nastojati da osuđenicima po završetku izdržavanja kazne olakša put do nalaženja posla.

Neki od većih problema koji je u srpskim zatvorima prisutni godinama su prenatrpanost i uslovi boravka. To potvrđuju osuđenici Nikolić i Budimirović.

Ambasador Dežer istakao je da je upoznat sa problemom prenatrpanosti u zatvorima i da očekuje da će primenom zakona o alternativnim sankcijama taj problem u Srbiji biti rešen.

Inače, kroz projekat podrške stručnom obrazovanju u srpskim zatvorima planirano je da za neko od pet deficitarnih zanimanja do septembra 2013. godine obuči 500 osuđenika iz tri zatvorske ustanove.

Do sada je 145 osuđenih lica uspešno završilo obuku i steklo sertifikat, a trenutno je na osposobljavanju još 126 osuđenika.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend