Društvo Lokalne vesti Naše pare

Sertifikat dobijen, predstoji rad na daljem unapređenju poslovnog ambijenta

Grad Požarevac dobitnik je sertifikata kojim se svrstao među najuspešnije lokalne samouprave u regionu, a ovo znači da preduzetnici i građani koji žive u našem gradu mogu da računaju na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima. Prema rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, dobijanje sertifikata za povoljno poslovno okruženje je rezultat velikog rada i truda svih u lokalnoj samoupravi.

Kako je istakao, kada je grad ušao u proces sertifikacije 2017. godine po određenim pokazateljima koji su veoma strogi i uslovima koje je grad morao da ispuni, imao je oko 30 bodova, da bi za nepunih godinu dana grad dobio sertifikat sa 82 bod i predstavlja najveći skok od svih lokalnih samouprava za kratko vreme.

Poslednjih godina grad je akcenat stavio na stvaranje povoljnih uslova za privređivanje, za privlačenje investicija, stranih ali i domaćih privrednika.

Tokom godinu dana koliko je trajao proces sertifikacije, izvršene su brojne izmene, pre svega uspostavljen je organizovan kontakt sa privrednicima, zatim stvaranje transparentnog sistema rada gradske uprave, kao i izrada strateških dokumenata grada. Takođe, grad je morao da uredi industrijsku zonu koja se danas prostire na 300 hektara.

Međutim, sertifikat nije trajan, već traje 36 meseci, nakon kojih grad treba da uradi resertifikaciju uz posete nadzornih komisija koje formira NALED, kako bi grad nastavio sa dobrom praksom.

Dobijanjem sertifikata o dobroj poslovnoj klimi grad Požarevac se svrstao u odabranu grupu lokalnih zajednica u Srbiji koje su suštinski i dugoročno posvećene razvoju privrede i koje su zahvaljujući konzistentnim reformama opštinske uprave, uspele da stvore uslove koje pogoduju razvoju biznisa i investitorima. Istovremeno, ove opštine se kvalifikuju za kontinuiranu podršku u promociji od strane NALED-a, USAID-a, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i agencije SIEPA u komunikaciji sa potencijalnim investitorima.

 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend