Lokalne vesti

Siromaštvo!

Prema procenama oko 650.000 građana u Srbiji je siromašno. Socijalna mapa stanovništva ne postoji, a oni najugroženiji oslanjaju se na socijalnu pomoć, narodne kuhinje i davanja lokalnih samouprava.

U Požarevcu je pravo na socijalnu pomoć koja po osobi iznosi oko 6.300 dinara tokom prošle godine koristilo oko 260 porodica. Jednokratna pomoć za koju je u budžetu bilo predviđeno 12 miliona dinara, odobrena je za više od 1.500 podnetih zahteva. U narodnoj kuhinji Crvenog krsta hrani se više od 600 ljudi.

Direktor Centra za socijalni rad u Požarevcu Miodrag Stojimirović kaže da prilikom dodeljivanja socijalne pomoći postoje zakonske smetnje. Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa da porodica nema primanja ili ih ostvaruje ispod zakonskog minimum, kao i da ne poseduje više od pola hektara zemlje. To u nepovoljan položaj stavlja stare ljude na selu koji imaju zemljište u vlasništvu, a ne mogu da ostvare pravo na socijalnu zaštitu, navodi on.

Stojimirović procenjuje da je na području Požarevca preko 3.000 ljudi siromašno, ali da ne postoji jasna statistika.

Pomoćnik gradonačelnika Požarevca za socijalna pitanja Milorad Jovanović kaže da socijalna karta stanovništva ne postoji i da bi izrada takvog dokumenta pružila jasniju sliku i potrebe najsiromašnijih građana.

U poslednje tri godine siromaštvo u Srbiji je u konstantnom porastu. Procene su da je od 2008. godine više za oko tri odsto, odnosno da je 2010. godine udeo siromašnih bio oko 9,2 odsto.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend