Lokalne vesti

Školama i ustanovama u Braničevskom okrugu pomoć od 19,5 miliona

Od novca prikupljenog od oportuniteta, na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, ove godine će 150 projekata od javnog interesa, prijavljenih na konkursu Ministarstva pravde, dobiti 470 miliona dinara. Među njima su i projekti nekoliko škola iz Požarevca i jedne iz Kučeva.

Vlada je usvojila predlog Komisije za sprovođenje konkursa Ministarstva za 2019. godinu, a među dobitnicima su Požarevačka gimnazija, Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu, “Miloš Savić” u Lučici i “Slobodan Jović” u Voluji, kao i Dom za decu i lica ometena u razvoju “dr Nikola Šumenković” u Stamnici i Ustanova za odrasle i starije “Gvozden Jovančićević” u Petrovcu na Mlavi, koji će za svoje projekte dobiti oko 19,5 miliona dinara.

Požarevačkoj gimnaziji je po konkursu odobreno 4 miliona dinara za sanaciju sanitarnih čvorova u školi, a Osnovna škola „Slobodan Jović“ u Voluji je za opremanje sale za fizičko vaspitanje dobila 300.000 dinara. Takođe, oko 4 miliona je dobila osnovna škola u Lučici za projekat rekonsrukcije škole u cilju unapređenja zdravstvenih uslova za učenike i zaposlene, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, dok je škola „Kralj Aleksandar I“ za uređenje dvorišta i zelenih površina u školi dobila 3.730.000 dinara.

Pored škola novac od konkursa Ministarstva pravde je dobio i Dom za decu i lica ometena u razvoju u Stamnici, za nabavku vozila za prevoz hrane, u iznosu od 2.279.664 dinara, kao i Ustanova za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ u Petrovcu na Mlavi, a dobijenih 4.878.072 dinara biće upotrebljeno za zamenu dotrajale stolarije na ustanovi.

Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja je sprovela Кomisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija. Na predlog komisije, Vlada je na sednici održanoj 11. jula donela rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Oportunitet predstavlja institut odlaganja krivičnog gonjenja koji tužilac može da primeni za određena krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Ukoliko tužilac učiniocu krivičnog dela kao obavezu odredi uplatu novčanih sredstava, novac ide isključivo u humanitarne svrhe.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend