Lokalne vesti

Skupština usvojila budžet. Mirno, ali napeto na sednici

Skupština Požarevca održava se danas. Usvojen je rebalans budžeta za 2018.godinu.

Sednica je počela sa zakašnjenjem od oko 45 minuta. Zanimljivo je da ne radi sistem za prebrojavanje glasova i da se glasovi prebrojavaju ručno.

Iako nisu bili prisutni na samom početku na sednici su se pojavili gradonačelnik i njegov zamenik.

Skupština je prethodno usvojila Program lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2018. do 2020.godine bez rasprave, kao i program podsticaja u ovoj godini.

Usvojen je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje.

Predloge Programa za unapređenje uslova života i Programa budžetskog fonda za zaštitu životne sredine obrazlagao je zamenik gradonačelnika Saša Pavlović.

Program za unapređenje uslova života sadrži 29 projekat ukupne vrednosti od oko 240 miliona dinara. Budžetski fond za zaštitu životne sredine sadrži 45 projekta ukupne vrednosti od blizu 1,2 milijarde dinara.

Boban Ognjanović je zatražio da se iz budžetskog fonda izdvoje sredstva za postavljanje mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha u Klenovniku, kako bi građani imali uvid kakav vazduh udišu u selu. Saša Pavlović je rekao da podržava ovakav predlog i ostavio mogućnost da se o tome razgovara.

 

U Program za unapređenje uslova života uvršteni su novi projekti. Neki od njih su:

-Ulična rasveta u Đure Đakovića – 24 miliona dinara

-Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Dnevnog boravka za stara lica – 4 miliona dinara

-Nabavka novog rendgen aparata sa flet panelom za Dom zdravlja  – 14 miliona dinara

 

U Programu budžetskog fonda za zaštitu životne sredine našli su se novi projekti.

Za formiranje novog drvoreda u Kostolcu i rekonstrukciju zelenih površina u kostolačkom parku izdvojeno je nešto više 46 miliona dinara ili više od 60 miliona dinara ukupno.

Za uvođenje nadzornog sistema SCADA u Vodovodu predviđeno je oko 42 miliona dinara.

Za širenje toplifikacione mreže izdvojeno je dodatnih blizu 215 miliona dinara.

Za nabavku novih kontejnera predviđeno je 26 miliona dinara. Za novu mehanizaciju Komunalne službe dobijaju oko 77 miliona dinara.

 

Usvojen je objedinjeni cenovnik usluga Vodovoda i kanalizacije. Cene vode za piće i odvođenja otpadnih voda nije menjana.

 

Gradonačelnik Bane Spasović obrazlaže predlog rebalansa budžeta. Predsednik skupštine povremeno upozorava odbornike da se ne šetaju po sali i da se vrate na mesto.

Gradonačelnik je najavio puštanje u rad gasifikacije u Požarevcu za 29.maj.

Spasović je na kraju opširnog izlaganja dobio aplauze jednog dela odbornika.

Predsednik skupštine Bojan Ilić je potom upozorio određenog člana gradskog veća da ne ometa lica iz skupštinske službe koji osposobljavaju sistem za elektronsko glasanje.

„Zamoliću člana veća da ne sputava skupštinsku službu koja vrši svoju dužnost i zadatak koji sam ja rekao da se aktivira elektronski sistem. Moje je ako ja kažem da se aktivira, vaše nije da kažete da se ne aktivira, rekao je Ilić.

Odbornik ISKORAKA Zvonko Blagojević pitao šta je sa velikim najavama za uređenje trgova i zašto se ne rešava status Bambi parka… Zapitao se zašto nema velikih ulaganja investitora u industrijskoj zoni….

On je analizirao dosadašnje učinke lokalne vlasti na osnovu ekspozea Baneta Spasovića prilikom imenovanja na funkciju gradonačelnika 2016.godine.

„Poželeo je dobro jutro Požarevljanima, ali ovde još nije svanulo već je pala još i neka teška magla“, osvrnuo se Blagojević na Spasovićeve reči iz ekspozea.

Svake godine je problem sve veći sa otpadom, rekao odbornik Slađan Stević (SPS). Sve bih to razumeo da mi imamo deficit u budžetu, pa se plašim da ovde postoji problem sa idejama, naveo je on.

„Gradonačelniče, ne dovlačite novac sa strane jer ni ovaj naš ne možemo da potrošimo“, rekao je nekadašnji većnik iz redova socijalista.

Predsednik odborničke grupe DS-a, Dejan Savić pozvao je vlast da se umesto problema u svojim stranačkim redovima fokusira na funkcionisanje grada.

Sadašnji odbornik SNS, a nekadašnji član DS-a Dejan Rakić rekao da su naprednjaci zatekli „praznu kuću“ u Požarevcu kad su došli na vlast. Ova izjava je dovela do manje rasprave između predstavnika SNS, SPS i DS, ali tek kada su je pročitali na portalu Boom 93.

Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović najavio da će Putevi Srbije u potpunosti finansirati završetak obilaznice za Kostolac i priključak magistralog puta Beograd – Veliko Gradište.

18.000 miliona dinara za „Madonin“ deo Bambi parka?

Pavlović kaže da se ne slaže da se ništa ne radi po pitanju rešavanja Bambi parka.

„Odrađen je deo koji se tiče Koncerna Bambi. Ostaje jo 60 ari za koje smo izdvojili 18 miliona dinara koliko je procenjeno zemljište. Kad se to završi konačno ćemo imati mogućnost da uradimo nešto na tom prostoru“, rekao je on.

 

Socijalisti će glasati za budžet, ali nisu urađene ozbiljne stvari u gradu, rekao odbornik Srećko Bosić iz SPS-a.

Usvojen je rebalans budžeta Grada Požarevca za 2018.godinu.

Atmosfera je uglavnom mirna, ali napeta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend