Lokalne vesti

Slabo interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa

Broj obolelih od bolesti slicnih gripu za sada je u uobičajenim granicama za ovaj period.

Ipak, u prvoj nedelji ove godine u Braničevskom okrugu je registrovano dvostruko više obolelih u odnosu na prethodnu sedmicu. Lekaru se sa simptomima sličnim gripu javilo 227 pacijenata, ali nijedan nije hospitalizovan, kaže dr Vera Joković iz ZZJZ u Požarevcu. Ona napominje da se sa početkom drugog polugodišta u školama i vraćanjem dece u kolektiv očekuje porast broja obolelih, što je uobičajena pojava.

Dr Joković preporučuje vakcinaciju protiv gripa kao najefikasniju meru prevencije i to pre svega kategorijama stanovništva koje su u većem riziku od obolevanja. Ove sezone vakcina omogućava zaštitu od tri različita virusa gripa. U nju su uključeni antigeni virusa A H1N1, virusa H3N2 i virusa B. Joković kaže da je interesovanje stanovništva za vakcinaciju za sada veoma slabo i podseća da je grip oboljenje koje moze da ima teške, pa i fatalne posledice.

U ovoj vakcini protiv sezonskog gripa sadžan je antigen virusa A H1N1, virusa H3N2 i virusa B. To su virusi koji su cirkulisali u prethodnoj sezoni. Vakcina ima dovoljno, u svim domovima zdravlja i s obzirom na to da je to najbolja preventivna mera, smatram da ljudi treba da se vakcinišu protiv gripa, posebno one kategorije koje su više izložene riziku, a to su starije osobe, hronični bolesnici i mala deca, i to po preporuci izabranog lekara odnosno pedijatra kaže Dr Joković.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend