Lokalne vesti

Sledeća nedelja u znaku prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića i načinima prevencije.

Osnovna poruka svim ženama je da je ovo maligna bolest koja se može sprečiti. Sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“, se još jednom apeluje na žene da u toku ove nedelje razmišljaju o svom zdravlju i da u toku godine odvoje jedan dan za posetu lekaru i preventivni pregled. Srbija ove godine po trinaesti put učestvuje u obeležavanju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji se godišnje registruje više od 1214 novoobolelih žena od ove maligne bolesti. Svake godine od raka grlića materice u našoj zemlji umre 470 žena. Iako se najveći broj obolelih žena beleži u starosnoj grupi od 40 do 59 godina, poslednjih godina primetno je povećanje broja obolelih u mlađoj populaciji.

U Požarevcu se od 2012. godine sprovodi organizovani skrining raka grlića materice u organizaciji Doma zdravlja i ZZJZ Požarevac. Prema ranijim podacima Braničevski okrug bio je na prvom mestu od 25 okruga u Srbiji po smrtnosti od ove maligne bolesti.

Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokom stopom obolevanja i umiranja u Evropi. Ona se nalazi na petom mestu kada je reč o obolevanju, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije, a na ovom mestu se nalazi i po umiranju od ove maligne bolesti.

Nајеfiкаsniја mеrа primаrnе prеvеnciје је imunizаciја prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа, аli imunizаciја nе isкljučuје pоtrеbu zа оbаvljаnjеm prеvеntivnih prеglеdа, budući dа pоstојеćе vакcinе nе štitе оd svih tipоvа HPV. Vаžnо је znаti dа sе sкоrо svакi slučај rака grlićа mаtеricе mоžе sprеčiti. Dоbrо оrgаnizоvаni sкrining prоgrаmi mоgu dа sprеčе i dо 80% slučајеvа rака grlićа mаtеricе, оtкrivајući mаlignu dеgеnеrаciјu u prеinvаzivnој fаzi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend