Lokalne vesti

Smederevo: Radnici sami sebi smanjili plate?

Direktor traži od radnika Komunalnog preduzeća „Čistoća“ da se odreknu desetog dela zarade u korist firme. Zaposleni „dobrovoljno“ pristali jer se plaše posledica. Sindikati nisu konsultovani, kažu u ASNS

Na stolove blizu dve stotine radnika JKP „Čistoća“ stigli su na potpis formulari izjava kojima se oni dobrovoljno odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća. Donacija firmi ima rok „od aprilske zarade do ubuduće“, a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde.

U blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji: „Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća – Smederevo“. Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme.

Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica – kaže jedan radnik koji nije želeo da mu pomenemo ime.

Novosti“ su pre nedelju dana od direktora ovog komunalnog preduzeća Kristijana Đurića tražili odgovore na pitanja ko je doneo odluku, sa kakvim pravnim obrazloženjem, kakve su uštede, kao i koliko radnika je potpisalo. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili.

Ni u sindikatu ASNS nemaju podatke koliko je radnika od njih 198 potpisalo izjave.

Radnici izjave ne bi trebalo da potpisuju. Nije definisan period u kome će obustave biti vršene, ne postoji mogućnost uvida i kontrole kome se vrše obustave, i da li će neke izjave biti povučene, a ne postoji ni mišljenje pravne službe – kaže Vladan Petković, glavni poverenik ASNS JKP „Čistoća Smederevo“.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću za odgovore smo uskraćeni i u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović. Iz kabineta su nam prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend