Lokalne vesti

Smederevo tužilo „Komiko oil”

Umesto da uskoro počnu radovi na gradnji rafinerije u Smederevu, „Komiko oil” i gradska uprava završili su u utorak zvanično na sudu.

Javni pravobranilac Smedereva Milena Nisev, podnela je u utorak Privrednom sudu u Požarevcu tužbu za raskid ugovora o zakupu zemljišta za rafineriju, jer „Komiko oil” nije u ugovorenom roku uplatio 652 miliona dinara zakupnine.

Po isteku roka od 60 dana od potpisivanja ugovora, pravobranilaštvo je uputilo opomenu „Komiko oilu” i produžilo rok za plaćanje za dodatnih osam dana. Ni nakon tog roka po opomeni investitori nisu ispunili finansijsku obavezu, te su vlasti u Smederevu smatrale da su se stekli svi uslovi za podizanje tužbe.

„Mi smo sve uradili po zakonu, ispoštovali sve rokove i nakon saglasnosti koju sam dobila od gradonačelnice, njenog zamenika i predsednika Skupštine grada, podnela sam tužbu u kojoj sam navela sve zakonske osnove za raskid, pozivajući se na članove 6. i 21. ugovora o zakupu. Uz to, sudu sam dostavila i dokaze, odnosno izveštaj finansijske službe, opomenu koju smo poslali „Komiko oilu” i zaključak Skupštine od 13. marta da se zemljište izda u zakup“ izjavila je za „Politiku” Milena Nisev.

U „Komiko oilu” iznenađeni su tužbom, jer kažu da to nije u skladu sa dogovorom koji je 3. jula postignut sa predstavnicima grada, po kome je trebalo sačekati 24. avgust kao poslednji rok uplate, s tim da investitor uplati i oko 22 hiljade evra za dane docnje, tvrdi za Politiku Radomir Radivojević, zamenik direktora u „Komiko oilu”.

„Mi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva i podnećemo odgovor na tužbu u veri da će sud odbiti tužbeni zahtev grada Smedereva. Na tome će raditi naš tim pravnika iz zemlje, ali i inostranstva. Dostavićemo i sva dokumenta kojim ćemo opravdati razloge kašnjenja“ objašnjava Radivojević.

Dok obe strane tvrde da su u pravu, Smederevo je nadomak gubitka još jednog investitora. Kako će se ova troipogodišnja agonija okončati, trebalo bi da bude poznato do jeseni. Od dostavljanja tužbe „Komiko oilu”, ova firma ima 32 dana da se o tome izjasni, a potom sledi prvo ročište koje najranije može biti zakazano početkom septembra.

U slučaju da „Komiko oil” u međuvremenu uplati zakupninu, javni pravobranilac će o daljim koracima grada ponovo tražiti saglasnost gradonačelnice. Ona je, međutim, u ranijim izjavama za „ Politiku” rekla da „niko od funkcionera ne može odlučivati sam, bez saglasnosti lokalnog parlamenta”.

„Tužba će stvoriti totalno negativan utisak kod međunarodnih finansijskih institucija i povećati rizik investiranja u Srbiji. Iznenađeni smo, jer je grad znao za krajnji rok koji smo dali za uplatu sa kamatom, pokazali su razumevanje na sastanku, a uradili suprotno. Znali smo za mogućnost tužbe, ali nikako ne u ovom trenutku“ kaže drugi čovek „Komiko oila” i dodaje da je ta firma više od tri godine imala razumevanja i čekala da se Smederevo odluči, a sada grad ne želi da sačeka ni 45 dana za koju bi dobio čak i kamatu.

Radivojević je ipak optimista i smatra da će ovaj potez stagnirati rafineriju, ali da će ona ipak biti izgrađena na obali Dunava u Smederevu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend