Lokalne vesti

Smirivanje tenzija nakon incidenta na Kanalu

Predstavnici Policijske uprave u Požarevcu i Gradske opštine Kostolac organizovali su danas sastanak sa predstavnicima Roma koji žive u kostolačkom naselju Kanal.

Povod za sastanak je incident koji se pre nekoliko dana dogodio u ovom naselju kada je nakon pokušaja legitimisanja nekih osoba došlo do fizičkog obračuna grupe Roma i policajaca, gde je bilo i teških fizičkih povreda.

Namera je da se smanje tenzije koje su nastale jer Romi tvrde da su policajci upotrebili prekomernu silu. Jedan od zaključaka sastanka je formiranje komisije koja bi trebalo da ispita čitav slučaj i utvrdi odgovornost pojedinaca.

Načelnik Polcijske uprave u Požarevcu Dejan Radenković rekao je da policija želi da izgradi partnerski odnos sa svim građanima. On je dodao da u saradnji sa lokalnom zajednicom mogu da se rešavaju problemi građana poput pribavljanja ličnih dokumenata, ali i da policija u svojim redovima želi da vidi pripadnike manjinskih zajednica.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić istakao je kako je interes grada odgovarajuća zastupljenost svih predstavnika nacionalnih manjina u organima uprave.

On je rekao da će uticajne manjinske zajednice u budućnosti imati odgovarajuću zastupljenost u organima mesnih zajednica, dok je grad spreman da u skupštinski odbor za bezbednost koji je formiran zajedno sa policijskom upravom, uključi i jednog predstavnika romske zajednice.

Sasatanku u Kostolcu su prisustvovali i narodni poslanik Srđan Šajn, glavni policijski savetnik MUP-a Srbije Golub Gačević, predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga Miroslav Veljković, kao i predstavnici Centra za socijalni rad i Školske uprave u Požarevcu.  

Kostolac je poznat kao multinacionalna sredina u kojoj žive predstavnici preko 20 nacija. Prema procenama koje je izneo načelnik policije u Požarevcu, u Kostolcu, od oko 20.000 stanovnika, 7.000 su članovi romske zajednice.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend