Lokalne vesti

Spektakl u Viminacijumu

Arijom iz opere "Aida" Đuzepe Verdija u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta, u subotu, 18. maja, biće otvoren dugo istraživani i rekonstruisani rimski amfiteatar aeheološkog nalazišta Viminacijum.

U muzičko-scenskom spektaklu glavnu ulogu tumači prvakinja beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović. Tenor Frančesko Anile (Italija) interpretiraće jednu od najzahtevnijih uloga tog faha, egipatskog vojskovođu Radamesa, dok će zarobljenog etiopskog kralja Amonasra tumačiti Elia Fabian. U predstavi, pored navedenih brojnih solista, učestvuje još i preko 300 izvođača.

Opera “Aida” biće izvedena pred oko 2.000 ljudi. Tribine za posetioce visoke su 12, a važni gosti u loži biće smešteni u kuli visine 15 metara. Arena bi ukupno trebalo da ima 5.000 sedišta, a za subotu je spremno oko 1.000. U originalnoj areni bilo je od 7.000 do 10.000 sedišta, što je tada bio ogroman broj. Originalne tribine bile su od hrastovine, a moderne su od – ariša, objašnjava direktor arheološkog parka Miomir Korać.

Pre predstave, koja počinje u 20 časova, u Plavoj dvorani Viminacijuma biće otvorena reprezentativna izložba “Konstantin Veliki i Milanski edikt”. To je prva od tri izložbe posvećene imperatoru sa naših prostora, koje će organizovati Narodni muzej.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 180 predmeta neprocenjive vrednosti iz doba cara Konstantina Velikog i perioda pre i posle njegove vladavine, odnosno od prvog do četvrtog veka naše ere, koji se čuvaju u više muzeja u Srbiji.

U Viminacijumu će 18.maja boraviti državni vrh Srbije sa predsednikom, premijerom i ministrima, ambasadori stranih zemalja i zvanice iz javnog života.

Manifestacija na Viminacijumu pokazaće izuzetne kulturne vrednosti kojima raspolaže Srbija, istakao je Korać.

 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend