Lokalne vesti

Srbiji nedostaje energija

Srbiji nedostaje energija i to se ne odnosi samo na elektroenergiju već i na oblasti obnavljanja poverenja u zemlju i sopstvene snage kaže ministar Ivica Dacić.

Dačić je pred obilazak Termoelektrane Kostolac B, kojoj predstoje radovi na revitalizaciji Bloka B2, naglasio da partnerski odnosi Srbije sa investitorima iz drugih delova sveta ne znače odricanje od nacionalnih interesa, jer, kako je naglasio, partneri nisu nalogodavci.

„Nadam se da će investicija u ovaj elektroenergetski sektor značiti buđenje nove Srbije – jake i značajnog faktora u Evropi, kao što je to u elektroenergetskom sistemu“, rekao je Dačić.

Investicija u revitalizaciju Kostolca za građane znači otvaranje novih radnih mesta, a državi i domaćim preduzećima veliku ekonomsku korist, dodao je on.

Kako je poručio, borba za dostojanstveni život građana se ne može voditi bez uspešnih preduzeća, a jedno od njih je i TE Kostolac.

„Videli smo koliko je ovaj sektor važan u periodu vanredne situacije tokom koje je glavno pitanje bilo da li će energetski sistem izdržati opterećenje. Izdržao je, ali u vremenu koje predstoji novi projekti su neophodni“, rekao je Dačić.

Srbija je, prema rečima ministra, gigant u elektroenergetskom smislu i „moramo biti pamenti pa iskoristiti te potencijale kojima smo ispred drugih država“.

„Jedan od naših najvećih potencijala svakako jeste energetika, možda poljoprivreda i infrastruktura … elektroenergetski sistem jeste kičma Srbije i to svi njeni delovi – od proizvodnje do distribucije“, rekao je Dačić.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da je revitalizacija Bloka B2 TE Kostolac jedna od najvećih investicija koja se realizuje iz sopstvenih sredstava EPS-a.

Prema rečima Markovića, značaj projekta modernizacije Termoelektrane Kostolac ogleda se u dva aspekta, od kojih je prvi poboljšanje energetske efikasnosti blokova B1 i B2, a drugi je ekološki zbog izgradnje sistema odsumporavanja.

„U ovom projektu je veoma značajan udeo domaćih preduzeća, minimum 47 odsto“, naglasio je on posle obilaska početka radova na revitalizaciji bloka B2 uz napomenu da su, pored naših, izvođači i partneri iz Kine.

Direktor Privrednog društva TE Kostolac Dragan Jovanović dodao je da je ovo početak revitalizacije najmlađeg termoenergetskog bloka u Srbiji (bloka B2), na kome će biti uposleno još nekoliko hiljada ljudi.

Tokom izvođenja radova, dodao je, biće zamenjeno 4.000 – 5.000 tona raznih materija, rekonstruisani svi mlinovi, i u ovoj fazi predviđena je rekonstrukcija elektrofiltera, što će tom bloku dati i funkciju u zaštiti životne sredine.

U realizaciju projekta uloženo je 90 miliona evra, 120 megavata električne snage godišnje biće isporučivano iz tog bloka, a finansiranje se odvija i uz pomoć kredita koji je kineska banka odobrila Srbiji, a parlament ratifikovao.

„Ovo je prvi projekat koji se finansira iz tog kredita i očekujemo da bude završen za 215 dana, odnosno da početkom novembra počnemo da radimo i budemo na raspolaganju građanima Srbije“, rekao je Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend