Lokalne vesti

Šta je sporno kod idejnog rešenja za Milenin dom?

Komisija za planove Grada Požarevca danas je razmatrala urbanistički projekat za adaptaciju i dogradnju Galerije Milene Pavlović Barili na koji je izneto više primedbi, a atmosfera u jednom trenutku bila na ivici incidenta.

Projekat rekonstrukcije i dogradnje Galerije Milene Pavlović Barili o kome je Boom 93 već pisao, teško da će moći da naiđe na odobravanje šire javnosti. To, da li će se naći među odobrenim urbanističkim projektima, odluka je Komisije za planove, među čijim članovima ima ozbiljnih rezervi  prema rešenjima koja su data u dokumentu.

Milorad Ugrinić, arhitekta Centra za planiranje urbanog razvoja (CEP) danas je branio ovaj projekat na koji je tokom javnog uvida izneto više primedbi.

Blago rečeno, većina podnosilaca prigovora je ovakvo rešenje poredila sa „čirom na nosu“, naglašavajući da rešenja u projektu ni na koji način ne oslikavaju duh porodice Pavlović, da se ne uklapaju sa arhitekturom u ulici Voje Dulića i predviđaju sadržaje koji su nedopustivi.

Jedna od primedbi odnosi se na izgled objekta prema ulici Voje Dulića koji bi po ovom rešenju trebalo da bude u staklu, a koji se ni na koji način vizuelno ne uklapa u očuvanu arhitekturu  od zgrade Načelstva do galerije, niti ugleda na izgled porodičnu kuće koja je postojala na ovom mestu.

Postojanje vinskog podruma sa pićem i jelima, kao i restorana na krovnoj bašti nove zgrade galerije za većinu učesnika u raspravi je nedopustivo.

Kada je kustos Violeta Tomić sugerisala Ugriniću da pravi ugostiteljski objekat u fondaciji, a on njoj odbrusio sa „sram vas bilo“, nastala je pometnja i dovikivanje u sali zbog čega je ustao i sam predsednik komisije za planove Nebojša Popović i upozorio Ugrinića da je njegovo ponašanje neprihvatljivo i da će pozvati obezbeđenje.    

Projektant se, između ostalog, oslanjao na podatak da je nekadašnja požarevačka  kafana „Tatar“ bila u porodičnoj kući, a istina je da se nalazila u zgradi nekadašnjeg hotela Grand.

Tomić je kritikovala i ideju o izlaganju 400 dela Milene Pavlović Barili, kako piše u projektu, navodeći da samo 180 može da bude izloženo. S druge strane, postavljeno je i ptanje šta bi se postiglo ukoliko bi se izložili svi crteži i radovi umetnice na jednom mestu.

Arhitekta Miloše Gardašević je sugerisao da bi pre rušenja sadašnjeg izložbenog prostora morala da se zatraži saglasnost autora objekta u skladu sa zakonom i da će društvo arhitekata na tome insistirati. On je rekao da bi projekat morao da se povuče i uradi detaljna analiza pre bilo kakvog novog planiranja rekostrukcije jer je se radi o legatu od izuzetnog značaja za Požarevljane.

U projektu je spornim ocenjeno i rešenje novog izložbenog prostora u staklu u objektu prema ulici Davorjanke Paunović, ali i postojanje rampe kojom bi se posetioci kao na traci kretali između umetničkih dela Milene Pavlović Barili, što nije u skladu sa konceptom izložbenih prostora i muzeja.

Stavljena je i zamerka zbog čega se odlučuje o samo jednom projektu i zbog čega budući izgled galerije nije predmet konkursa na koji bi se razmatralo više ponuđenih rešenja.

IDEJNI PROJEKAT

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend