Lokalne vesti

Šta ne sme da se radi prilikom sahranjivanja i na grobljima?

Pojedini tabloidi ovih dana pišu o zabrani sahranjivanja pokojnika sa zlatnim nakitom i dragocenostima u Požarevcu i dodaju da je takva odluka doneta sa ciljem da se preduprede pljačke. Zapravo se novom odlukom kojom se reguliše sahranjivanje i upravljanje grobljima, u članu 16 propisuje zabrana sahranjivanja predmeta i dragocenosti veće vrednosti, ali nije najjasnije propisano šta se pod tim podrazumeva.

Direktor Komunalnih službi koja upravlja grobljima, Slobodan Jović rekao je Boom 93 da su i ranije preporučivali porodicama pokojnika da izbegavaju sahranjivanje tela sa većom količinom dragocenosti, ali da nikome nisu zabranjivali da to i učini.

„Trudili smo se da napravimo dogovor sa porodicom i naslednicima da se dragocenosti  i nakit ograniče, da to budu minđuše ili prstenje, ali nikome nismo pravili probleme ukoliko ne pristanu na naše preporuke“.

Upitan šta se podrazumeva pod dragocenostima veće vrednosti, Jović je odgovorio da to nije jasno definisano.  

U pomenutom članu odluke je propisano da se zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog lica, odnosno ekshumacije posmrtnih ostataka, predaju naslednicima. Ukoliko njih nema ili ne žele da preuzmu predmete, sa njima postupa kao sa nađenim stvarima.

Inače, novom odlukom propisan je i niz drugih zabrana koje se, između ostalog, odnose na montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće ili ograda ako to nije predviđeno projektom spomenika, zatim sadnja drvenastih vrsta lišćara i četinara, šiblja i drugog rastinja. Jedna od zabrana odnosi se i na paljenje sveća na grobnom mestu, izvan kućišta za tu namenu.

Zanimljivo je da postoji zabrana stavljanja natpisa na spomenike kojima se vređa pokojnik ili članovi porodice, kao i reči koje nisu u skladu sa moralnim načelima. Na mestu počivanja pokojnika obavezno je postavljanje trajnog obeležja sve dok grobno mesto ima korisnika, kako bi se znalo ko je tu sahranjen.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend