Lokalne vesti

Šta predviđa novo idejno rešenje za Galeriju „Milene Pavlović Barilli“?

Odeljenje za urbanizam i građevinske poslove u Požarevcu objavilo je poziv za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije „Milene Pavlović Barili“. Javna prezentacija biće organizovana od 10. do 17.jula u kancelariji 208 u zgradi Načelstva.

Projekat je izrađen od strane „ Centra za planiranje urbanog razvoja, CEP“ iz Beograda.

Podsećamo da je Komisija za planove Grada Požarevca u martu  razmatrala prethodno rešenje ovog urbanističkog projekta na koji je izneto više primedbi.

Neke od zamerki odnosile su se na to da rešenja ni na koji način ne oslikavaju duh porodice Pavlović, da se ne uklapaju sa arhitekturom u ulici Voje Dulića i predviđaju sadržaje koji su nedopustivi, poput vinskog podruma sa pićem i jelima, kao i restorana na krovnoj bašti nove zgrade galerije.

Jedna od zamerki kustosa odnosila se i na ideju o izlaganju 400 dela Milene Pavlović Barili, pitanjem šta bi se postiglo ukoliko bi se napravio svojevrstan presedan da svi crteži i radovi umetnice budu izloženi na jednom mestu.

 

Na većinu spomenutih kritika reagovao je u više navrata i sam gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović koji je pozvao građane da uzmu učešća i daju sugestije prilikom javnog uvida urbanističkog rešenja za rekonstrukciju i dogradnju objekata u fondaciji.

Spasović je prilikom nedavnog obraćanja javnosti u prostorijama njegove političke partije rekao kako smatra da Milena Pavlović Barilli „zaslužuje muzejsku postavku u punom kapacitetu i obimu, a ne da više od dve trećine njenih dela bude sakriveno u depou.“

 

 

Šta predviđa novo rešenje…

1.faza

 

U dorađenom projektu za galeriju ponovo se spominje osporavano rešenje koje prema mišljenju dela stručne javnosti nije u duhu galerijskih prostora u kojima se posetioci slobodno kreću. Reč je izgradnji novog  zastakljenog objekta u kome bi se nalazila stalna postavka na tri  nivoa i koji bi imao rampu pod blagim nagibom kojom bi se posetioci (neko kaže kao na traci) kretali  između panoa na kojima su okačena umetnička dela.  U novom rešenju na krovu galerije je predviđena samo krovna bašta kao vidikovac.

 

2.faza

Idejnim rešenjem je predviđeno i rušenje privremenog objekta sadašnje galerije uz ulicu Voje Dulića i izgradnja novog objekta sa podrumom, prizemljem i potkrovljem. U novoj zgradi bi se u prizemlju nalazila galerija tematskih izložbi,  dok bi podrum i potkrovlje bili rezervisani za tehničke prostorije i kancelarije, ali i prostor za atelje. U delu objekta uz Klankovu galeriju nalazio bi se otvoreni amfiteatar za muzičke i pesničke resitale.

 

3.faza

 

Poslednja faza je rušenje svih pregradnih zidova u staroj Mileninoj kući i izgradnja suvenirnice, spomen sobe, kao i prostora male galerije Mileninih dečjih crteža i fotografija njenog ujaka.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend