Lokalne vesti

Šta znamo o zagađenosti vazduha koji dišemo u Požarevcu i Kostolcu?

Poslednjih nekoliko dana zagađenje vazduha bila je jedna od centralnih tema kojom se bave mediji u Srbiji. Specifični vremenski uslovi sa maglom, zajedno sa uticajem industrije, drumskog saobraćaja i individualnih ložišta doveli su do toga da u vazduhu poraste koncentracija suspendovanih čestica.

Ove čestice koje nose oznaku PM-2,5 i PM-10 prilikom maglovitih dana i usled visokog pritiska se zadržavaju u nižim slojevima atmosfere, prolaze kroz disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća izazivajući respiratorne tegobe.

Studije pokazuju da imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Kao što je na nivou države izostala reakcija ministarstva zbog žalbi građana na zagađenje vazduha, može se reći i da su institucije u Požarevcu ostale neme u odnosu na podatke koje su objavili specijalizovani sajtovi koji se bave merenjima kvaliteta vazduha, odnosno zagađenja.

Zapravo, građani u Požarevcu mogu da računaju da će od službi blagovremeno biti upozoreni na periode cvetanja određenih biljaka i koncentracije njihovog polena u vazduhu, što nije slučaj sa koncentracijama suspendovanih čestica u vazduhu.

Automatske stanice koje mere vrednosti PM 2,5 ili PM-10 u Požarevcu i Kostolcu ne postoje. Najbliža je u Smederevu i ona na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine danas pokazuje da je vazduh u tom gradu zagađen.  

Automatska stanica u Kostolcu ne tretira suspendovane čestice, već meri samo vrednosti ugljen monoksida, azotnih i sumpornih oksida. U Požarevcu postoji ili je postojalo nekoliko mernih mesta – ispralica u kojima su se podaci o sumpornim i azotnim oksidima i količinama čađi obrađivali na mesečnom nivou. Na jednom mestu, benzinskoj pumpi u ulici Čede Vasovića merila se koncentracija suspendovanih čestica PM-10.  

Na zvaničnom sajtu Grada Požarevca do 2013.godine su se vrlo uredno objavljivali mesečni izveštaji sa ovih mernih mesta. Nažalost, poslednji javno dostupni podaci odnose se na maj 2017.godine.

Ni na sajtu regionalnog Zavoda za javno zdravlje nema podataka o stepenu zagađenosti vazduha.

Zbog ovakve situacije građani trenutno mogu da se oslone samo na podatke specijalizovanih portala.

Jedan od njih je Air Visual koji je prepodne pokazivao indeks 120, odnosno da je vazduh u Požarevcu bio nezdrav za osetljive grupe stanovništva sa količinom PM-2,5 od 43,2 mikrograma po kubnom metru. Popodne se situacija malo popravila pa je vazduh bio srednje zagađen sa indeksom 97 i količinama suspedovanih čestica od 34,2 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Ironično je što sajt Agencije za zaštitu životne sredine danas poslepodne pokazuje da je vazduh u Kostolcu čist (sa zelenom jelkicom), dok na sajtu Air Visual ima indeks 108 – nezdrav za osetljive grupe stanovnika sa količinom PM-2,5 od 38,2 mikrograma.  

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend