Lokalne vesti

Stand up komedija sveprisutnija i kod nas

U narodu je stand up poznat kao komedija koju čini jedan čovek, mikrofon i smeh, u nekom kafeu, na nekoj sceni, pozorištu. Koliko je uopšte široj publici poznat pojam stand up-a?

Da jedan čovek zabavlja publiku viđeno je odavno i u raznim kulturama, ali nastanak stand up komedije vezuje se prvenstveno za Ameriku, mada se spominje i Britanija. U američkim pozorištima postojale su „minstrel“ predstave, u kojima su na bratalan način ismevani Afro-amerikanci. Njihovo poreklo i fizičke odlike, beli izvođači ismevali su tako što su groteskno zatamljivali lica, a oči, noseve i usta bi prenaglasili. U tim predstavama, između pevajućih tačaka pojavljivali bi se likovi koji su govorili satirične monologe, ismevali savremene pojave i političke ličnosti, i na taj način otvorili vrata novoj formi komedije. Minstrel zabavu je zamenio vodvilj, a zatim dolazi burleska.

Drugi svetski rat zatvorio je vrata ismevanju etničkih različitosti unutar američkog društva, pa su se komičari okrenuli svakodnevnim situacijama. Taj novi talas predstavljao je Bob Houp, ali kao pravi revolucionar stand up komedije navodi se Mori Sol, koji je za razliku od svojih savremenika i njihovih šaljivih komentara na račun supruge, dece, tašti, komšija, inspiraciju za komediju tražio u novinama. Zato je srž njegovog nastupa bio duhovit i inteligentni komentar o dešavanju u svetu. U tom trenutku, zahvaljujući Solu, stanp up iz lake zabave prelazi u socijalnu satiru.

Sledeći nivo koji je trebalo dostići bila je sloboda govora. Slobodu govora koja sa sobom donosi neprijatnu istinu u svim sferama, od religije, države, kapitalizma, ratova, pa sve do tabua – uspeo je da donese Leni Brus.

Standp up se i dalje razvijao, pa se šezdesetih godina prošlog veka pojavio Džordž Karlin koji je postao najuticajniji stand up komičar u Americi, ali i šire. Poznati su još i Edi Izard, Luis C. K.,Bil Hiks, Edi Marfi, Robin Vilijams, Ričard Prajor, Stiv Martin, Džeri Sajnfeld.

Ko je onda standuper? Obično ga nazivaju komičarem koji priča anegdote, svoja zapažanja, recituje, oponaša druge glasom i telom, pevuši. On/ona je egzibicionista. Nastupa uvek sam, sa mikrofonom u ruci, uživo, pruža dobru zabavu, punu smeha, ali sa satiričnom i ironičnom pozadinom. Zato se insistira na terminu stand up i standuper, a ne komedija i komičar. To nisu puki vicevi koje govori glumac – komičar, već on stoji (stand up) i ironično i satirično govori o društvu, politici, tabuima.

Standuper redovno koristi priliku da se nadoveže na reakciju publike, a slično tome je i pravac stand up-a improv, koji zahteva da se na licu mesta sastavi pripovest bez prethodno pipremljenog materijala. Takva neposrednost izraza dovela je do britkih komentara upućenih čak i samoj publici.

Ironija i pošalice na svoj račun postale su obeležje ovog žanra.

Prvi stand up nastup u Srbiji realizovan je u maju 2009. godine u organizaciji Standup.rs., a u poslednje vreme postao je izuzetno pospularan u Srbiji, da je čak postao i deo nekih televizijskih emisija.  

Organizuju se i stand up festivali u saradnji sa Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, ali i turneje naših standupera. Takođe, osnovan je i prvi klub komedije u Srbiji – Ben Akiba comedz club & bar.

Što se tiče naših poznatih standupera to su: Srđan Dinčić, Sandra Silađev, Nikola Đuričko, Zoran Kesić, Dragoljub Ljubičić – Mićko, Radomir Nestorović, Nemanja Živanović, Jelena Radanović, Aleksandar Perišić, Neša Brudžis, i drugi. Dok stariji sugrađani smatraju pod terminom standupera smatraju i Čkalju, Laneta Gutovića, Balaševića, Minimaksa, Ljubu Moljca.

Podstaknuti razvojem stand up-a u Srbiji, u organizaciji LINK UP-a realizovaće se, u Radio Caffe-u, festival na kojem će nastupiti:

22. 11. – Radomir Nestorović “Stari dečak”;

30. 11. – Darko Mitrović “ Sto mu gromova „; 

7. 12. – Nikola Radojlović  “Ne bih da mračim”;

13. 12. – Jelena Radanović  “Imam plan”.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend