Lokalne vesti

Stanje poreza na imovinu može se proveriti preko mobilne aplikacije

Od danas je svim obveznicima omogućeno da putem mobilne aplikacije Moja LPA imaju uvid u stanje poreza na imovinu za teritoriju cele Srbije.

Aplikacija Moja LPA je besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike, navedeno je u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave“, istakao je direktor Кancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Dodao je da je plan da se aplikacija razvija, kao i da se razvija platforma preko koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona.

Putem mobilne aplikacije Moja LPA omogućen je uvid u stanja poreza na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji. Ukoliko je neko obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj.

Preporuka građanima prilikom otvaranja naloga je da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a za firme po mestu sedišta. Podseća se da je puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs, početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja obaveza.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači za firme, jer svake godine mora da se ponavlja ovaj postupak.

Do sada je putem portala LPA prijavu imovine elektronskim putem izvršilo skoro 55.000 firmi i 350 građana, a elektronski je izvršeno i više stotina plaćanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend