Lokalne vesti

Što veći budžet, to manje novca za javni interes

Do sada su tri lokalne samouprave u Braničevskom okrugu raspisala konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Činjenica je da što je budžet opštine veći, to se manje izdvaja za javni interes u medijima. Opredeljeni Iznosi su višetruko niži od 2 odsto godišnjih budžeta, za šta se javno zalaže Udruženje novinara Srbije.

Tako je Požarevac u nedavno raspisanom konkursu izdvojio 3.420.000 dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Ukupni bužet Požarevca u 2018.godini je oko 5 milijardi dinara, što je jedva 0,07 odsto za medije, ne računajući novac koji se na druge načine dodeljuje.

Kada bi Požarevac novac za medije isključivo dodeljivao za javni interes u visini 2 odsto budžeta, medijima bi pripalo ukupno 102 miliona dinara!

 

U opštini Petrovac na Mlavi, konkurs za medije je raspisan za iznos od 5 miliona dinara. To je skoro 1,5 put više od Požarevca, s tim što je budžet Petrovca oko 960 miliona dinara. U jednom budžetu Požarevca je 5 petrovačkih. Kada bi Petrovac izdvajao 2 odsto, a ne 0,5 kao sada, na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja medijima bi trebalo da pripadne 19,3 miliona dinara.

 

Među ove tri opštine, Žagubica ima najniži budžet, ali najviše novca izdvaja na konkursu za medije, čak 6 miliona dinara, što je 1,2 odsto budžeta. Žagubica za tri četvrtine više novca izdvaja za javni interes nego Požarevac, a kada bi medijima preko konkursa pripalo 2 odsto budžeta, Žagica bi dodeljivala 9,7 miliona.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend