Lokalne vesti

Stomatološki pregledi ponovo besplatni?

Nakon 6 godina izuzimanja stomatoloških usluga iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, najveći broj osiguranika (siromašni, đaci do kraja školovanja, studenti do 26 godina, trudnice i porodilje kao i još neke kategorije stanovništva) opet mogu da idu kod zubara o trošku osiguranja.

Na stomatološkom odeljenju u Domu zdravlja u Požarevcu, za Boom93 dr Zorica Pavlović je rekla da su do sada kod njih trudnice i deca imali besplatan pregled i da nikakvo zvanično obaveštenje o tome nije do njih stiglo.

Kako pišu Večernje novosti 2006. godine procenjeno je da bi na stomatologiji zdravstvo moglo da uštedi, ako se ona, u najvećem broju slučajeva, prepusti tržišnom poslovanju.

Ove godine se razmotrilo da je isplativije ulagati u preventivu nego lečiti mnoge bolesti koje se javljaju kao posledica zapuštenih zuba.

Kao najznačajnija izmena navodi se  to što je pravo na stomatološke usluge priznato kategoriji socijalno ugroženog stanovništva.

Po članu 41. podrazumeva se da hitni slučajevi ne treba da plaćaju preglede kada odu svom zubaru.

Iz Stomatološke službe su rekli da je i bolje da zadravstvene usluge budu besplatne kao što je to i ranije bilo jer se često dešava pacijent koji zatraži pomoć nema dovoljno novca , pa čak i za vađenje zuba koje košta 700 dinara. 

Paketom obaveznog zdravstvenog osiguranja za ovu godinu obuhvaćene su stomatološke mere prevencije i lečenja po populacionim grupama, počev od odojčeta od drugog meseca života, do studenata.

Stariji od 65 godina imaju pravo na akrilatne totalne i parcijalne proteze, kao i na popravku proteza.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend