Lokalne vesti

Štrajk nastavljen

Deo sindikata prosvete nastavio štrajk. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje oko 42 odsto škola u Srbiji.

U Požarevcu štrajkuje većina nastavničkog kadra, a u najvećem broju škola časovi su i dalje skraćeni na 30 minuta. Nema škola u kojima je nastava obustavljena, na području oba okruga.

Časovi su zbog štrajka prosvetnih radnika skraćeni u 753 škole, dok se nastava sa punim trajanjem časova od 45 minuta odvija u 1041 školi, što je oko 58 od ukupnog broja škola.

Sindikati prosvetnih radnika štrajkuju od 28. januara, a Ministarstvo prosvete razmatra pristigle planove za nadoknadu izgubljenog gradiva i časova. Kako je saopšteno iz ministarstva, postoje četiri predloga za način nadoknade – nadoknadom radnim subotama, produžetkom školske godine, povećanjem broja časova nedeljno i radom tokom prolećnog raspusta.

Podsetimo, nakon neuspelih razgovora u petak ministar prosvete predstavnicima sindikata je poručio da više neće biti razgovora o novcu. Sindikati su, sa druge strane, poručili da nastavljaju štrajk i ne odustaju od zahteva.

Naime oni traže, pored povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", i Sindikat radnika u prosveti.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend