Lokalne vesti

Štrajk ušao u treću nedelju

Štrajk prosvetara ušao je u treću nedelju. Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje 836 škola, što je oko 44 odsto od ukupnog broja škola u Srbiji. U većini škola u Požarevcu jedan čas traje 30 minuta.

Nije mnogo izgubljeno od časova jer pola sata nastave uglavnom ispuni večinu programa, smatra predsednik USPRS u Požarevcu Miloš Mijatović. On kaže da ukoliko bude nadoknade časova, da će to biti urađeno u formi dodatne nastave.

Skraćena nastava predstavlja problem učenicima nižih razreda koji još nisu stekli radne navike, smatraju maturanti koji dodatno slobodno vreme koriste kako bi se bolje pripremili za prijemne ispite.

-Za nas nije problem imamo radne navike. Osnovcima je to veliki problem. Kako će osmaci da se spreme? Ako se sada naviknu na ovakav režim to će biti veliki gubitak za njih.

– Mene ova situacija nije poremetila. Spremam se za prijemni kod kuce. Dopunske casove imam. jesu skraceni. Na nas bi uticao strajk ako bi bila potpuna obustava. Imali bi radne subote koje jako tesko padaju. Radilo bi se preko raspusta. Kada je toplo izuzetno je tesko raditi. Ovo nije idealno, ali je podnosljivo.

Prema podacima ministarstva, danas nema škola koje štrajkuju potpunom obustavom nastave.

Sindikati prosvetnih radnika danas pregovaraju sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Tri od četiri sindikata traže povećanje plata od 20 odsto do kraja godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend