Lokalne vesti

Studija o budućem kopu „Zapadni Kostolac“ pri kraju

U Kostolcu na održanoj stručnoj konferenciju „Investicije i zaštita životne sredine – prioriteti EPS – a“ bilo je reči o planovima za novi površinski kop „Zapadni Kostolac (Dubravica)“.

Milorad Grčić, V.D.  generalnog direktora EPS – a je rekao da je studija o ovom budućem površinskom kopu biti završena vrlo brzo.

„Nalazište uglja „Zapadni Kostolac“ sa ispitanim zalihama od 350 miliona tona i ono što je mnogo važnije na tom nalazištu iznad uglja nalazi se ogromna količina šljunka i peska koji je istog kvaliteta kao i moravski pesak. Po završetku studije biće detaljno predstavljeno sve što smo planirali vezano za ovaj budući kop. Ovo je nešto gde ćemo imati benifit u dva nivoa. Jedan nivo je ugalj, a drugi nivo je sam šljunak“ rekao je Grčić.

Grčić je dodao da dok ne bude završena studija o nalazištu uglja „Zapadni Kostolac“ ne može se govoriti o datumu početka eksploatacije.

„Želim da istaknem da će EPS od sledeće godine početi ulaganja od oko 100 miliona evra u mehanizaciju koja će biti potrebna za pokretanje rada na otkrivci na ovom terenu“ istakao je Milorad Grčić.

Na današnjoj stučnoj kofenerniciji bilo je i reči o ulaganje i u zaštitu životne sredine kako u EPS – u, tako i u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku EPS-a je rekao da je EPS u projekte u termoelektranama uložio oko 320 miliona evra. Većini tih projekata glavni cilj bio je zaštita životne sredine.

Marković je rekao da novo postrojenje za odsumporavanje u „TE Kostolac B“ daje rezultate i da je procenat efikasnoti preko 97%.

„Dimni gasovi koji izlaze posle sistema za odsumporavanje su do 200 mg po metru kubnom. Ovi rezultati su u skladu sa Evropskim direktivama“ kazao je Marković.

Na savetovanju bilo je i reči o drugoj fazi paketa projekta Kostolac B – Izgradnja novog bloka Kostolac B3, kao i budućim planovima o „Vetroparku Kostolac“.

Stučno savetovanje je održano u konferencijskoj sali ogranka „TE – KO Kostolac“ u organizaciji Balkan magazina, a u saradnji sa JP “Elektroprivreda Srbije” i pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend