Lokalne vesti

Sve manje prvaka

Svake godine u prvi razred upisuje se sve manje učenika. Trend opadanja broja školske dece prisutan je poslednjih nekoliko godina, a zbog racionalizacije određenim školama preti gašenje, a delu nastavnog kadra gubitak posla.

U Požarevcu je ove godine upisano nešto više od 800 učenika u prvi razred, što je za nekoliko desetina manje od prošle godine. Direktor škole Vuk Karadžić Radivoje Jakovljević kaže da je i u ovoj školi poslednjih godina sve manje novih prvaka. Ove godine ima ih 89. Škola je pre nešto više od 20 godina imala 1.430 učenika, danas je 300 učenika manje.

Gradonačelnik Miodrag Milosavljević danas je prevacima u školi Vuk Karadžić uručio poklon pakete lokalne samouprave sa školskim priborom. Kaže da je izdvojeno 300.000 dinara za sve prvake u gradu. Novac je isti, ali su pokloni vredniji jer je manje đaka nego prošle godine.

On kaže da je problem bele kuge evidentan i da grad kroz programe finansiranja vantelesne oplodnje i jednokratne pomoći pokušava da učesvuje u rešavanju ovog problema.

Radivoje Jakovljević je izarzio bojazan da će zbog manjeg broja dece i racionalizacije u školstvu pojaviti problem sa tehnološkim viškovima i gašenja manjih škola. „Vuk Karažić" je bila prinuđena da raspusti jedno odeljenje šestog razreda, a određen broj nastavnika ostao je bez dovoljnog fonda časova, istakao je on.

Kako će se racionalizacija u školstvu odraziti na škole u Požarevcu u nastupajućoj školskoj godini danas smo pokušali da razgovaramo sa načelnicom školske uprave u Požarevcu Vesnom Zdravković. Međutim, ona je odbila razgovor rekavši da za Boom 93 ne želi da daje izjave.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend