Lokalne vesti

Sve više dece sa nerazvijenim motoričkim sposobnostima

Prema rezultatima istraživanja NTC (Nikola Tesla Centar) programa preko 50 odsto dece predškolskog uzrasta ima problema sa motoričkim sposobnostima.

Statistika govori o sve većem broju dece, predškolskog i školskog uzrasta koja imaju slabu ili nedovoljno razvijenu funkciju pokretanja 4 prsta na ruci.

Sve češće se viđaju prizori dece koja histerično i nestrpljivo od roditelja traže mobilne telefone. U ranom predškolskom uzrastu, kada deca najviše razvijaju motoričke sposobnosti, roditelji, radi mira i tišine, često padaju u zamke, te dozvoljavaju deci prekomerno korišćenje mobilnih telefona, tableta i računara.

Izvesno je da razvojem tehnologije današnjoj deci moderna tehnika sada predstavlja sastavni deo detinjstva, te igra loptom postaje zapostavljenja. Manjak koncentracije, problemi sa pažnjom i govorom, posledica su neprirodnog angažovanja oko telefona.

Iako često roditeljima deluje potpuno bezazleno kada decu animiraju mobilnim telefonom, stručnjaci ističu da ovakvo animiranje utiče na smanjenje motoričkih sposobnosti kod dece predškolskog uzrasta.

Kako ističe Ranko Rajović, autor NTC programa, prvi znakovi nerazvijene motorike je nespretnost prstiju kada većini dece vezivanje pertli predstavlja veštinu koju ne mogu da savladaju.

On navodi da deca ne mogu samostalno da podignu četvrti prst i da decu treba kroz igru učiti tim stvarima, uz lego kocke, pomaganje u kuhinji ili uz testo koje će da mese. Vreme utrošeno na kretanje i aktiviranje fine motorike, kako kaže Rajović, utiče na razvijanje mozga, dok vreme provedeno uz igrice, proizvodi lučenje hormona koji u kratkom vremenskom periodu može da stvori zavisnosti i nezainteresovanost za stvarnost.

Dok ne krenu u predškolsko ili školu roditelji decu najčešće animiraju mobilnim telefonima, ali se situacija menja sa polaskom u školu mada ni tada se deca ne odriču modernih tehnologija tako lako.

Kako je za Boom 93 ranije istakao Goran Seger, predsednik školskog aktiva osnovnih škola u Požarevcu, na početku svake školske godine svim školama se šalje obaveštenje o odredbi o zabrani korišćenja mobilnih telefona za vreme nastave, a školama je ostavljeno da na svom nivou odluče na koji način će primenjivati ovu odredbu.

U većini osnovnih škola se ova odredba primenjuje i za vreme nastave mobilni telefoni su isključeni, dok za vreme odmora učenici ostaju “dostupni.

Međutim, pored loših motoričkih sposobnosti, sve je veći broj dece koja imaju potrebe za logopedskim tretmanima. Stručnjaci smatraju da razlozi kasnijeg progovaranja koji su bili ranije nisu isti kao danas. Veliki je broj dece koja progovaraju tek oko treće ili četvrte godine. Razlozi zašto se to dešava su razvoj modernih tehnologija i nepravilno korišćenje tih savremenih tehnologija od strane roditelja.

Po pitanju koliko treba vremena deca da provode sa telefonima i tabletima i da li ima uopšte treba davati, Požarevljani su podeljeni.

Stariji smatraju da deci ne treba uopšte davati mobilne telefone, već da roditelji treba da rade sa njima pre svega da slobodno vreme provode napolju. Kako kažu u njihovo vreme nije bilo toliko modernih tehnologija pa su svi bili razvijeni i bez potrebe za psihologom, logopedom I raznim obukama.

Mlađi su manje ekstremni i smatraju da deci treba davati telefone, ali ne bez ikakve kontrole. Jedan od roditelja smatra da pola sata “na tabletu” ne može da škodi detetu ukoliko mu se posveti duplo više vremena kako bi se sa detetom radilo i provelo kvalitetno slobodno vreme.

Najčešći odgovori na koje smo naišli su da roditelji deci daju da koriste telefone i tablete, ali u određenom vremenskom periodu, jer na taj način deca se malo rasterete, a roditelji odmore od brojnih pitanja dece i na taj način im zaokupe pažnju.

Saveti stručnjaka su pak da treba biti oprezan sa modernism tehnologijama i da im treba posvetiti više pažnje i slobodnog vremena, da rade sa njima kako kasnije ne bi došli u problem koji ne mogu da reše bez pomoći stručnjaka.

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend