Lokalne vesti

Sve više polena ambrozije u vazduhu

U Požarevcu su prošle godine u čak 64 dana zabeležene visoke vrednosti polena alergenih biljaka u vazduhu.

Čak 25 dana registrovane su visoke vrednosti ambrozije, kaže Zoran Pavlović načelnik sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravlje.

 „Visoke koncentracije polena pronađene su za osam biljaka. Najviše zabrinjava ambrozija koja je bila prisutna 25 dana sa visokim koncentracijama. Breza je bila prisutna 9, kopriva 30, a hrast 4 dana. ".

Rezultati pokazuju da je zdravlje alergičnih osoba u Požarevcu i okolini bilo je ugroženo polenom svaki drugi dan, a svih ostalih građana svakog petog dana, navodi Pavlović.

On dodaje da zabrinjava što su zabeležene vrednosti polena ambrozije u porastu u poslednje tri godine.

„Polen ambrozije u porastu je već  treću godinu. Svake godine imamo 25 odsto više polena ambrozije. Značajne su i visoke koncentracije polena breze čija je alergenost u nivou ambrozije".

Pavlović kaže da je neophodno pokrenuti akciju kojom će se smanjiti količina polena ambrozije u vazduhu i raditi na smanjivanju koncentracija polena breze koje bi trebalo ukloniti iz dvorišta škola i vrtića.

U budžetskom fondu za zaštitu životne sredine ove godine predviđeno je 3 miliona dinara za sistematsko uništavanje ambrozije, od čega bi trećina sredstava trebalo da bude utrošena na propagandni materijal, tribine i medije.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend