Lokalne vesti

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja tradicionalno se obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećala svest i znanje o prednostima dojenja, ali i obezbedila podrška dojenju.

Svetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

To ne znači da se žene u Srbiji koje doje i dalje ne suočavaju s predrasudama, pa čak i podsmehom. 

Iako postoje brojne preporuke, u svetu samo 40% svih beba mlađih od šest meseci su isključivo dojene, a samo 45% beba nastavlja dojenje do navršene dve godine. 

U Sbiji prema statistici oko 5% žena ne može da doji iz medicinskih razloga. U Srbiji samo 13% majki doji svoje bebe do šest meseci, a nakon uvođenja čvrste hrane i ovaj procenat se smanjuje.

Zato je prema preporukama stručnjaka veoma važno informisati ljude o važnosti dojenja i socijalnoj podršci roditeljima. 

Nacionalna nedelja od 1. do 7. oktobraZvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U Srbiji, Nacionalna nedelja dojenja obelezava se 40. nedelje u godini, što simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Ove godine biće obeležena od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje, sada i ubuduće“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend