Lokalne vesti

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Požarevac, Anti tuberkulozni dispanzer, OŠ „Dositej Obradović i Medicinska škola obeležili su u petak, 23. marta Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

U Medicinskoj školi na temu tuberkuloze i Svetkog dana borbe protiv ove bolesti govorila je dr Zorica Slavković, dok su u centru građanima deljeni informativni lifleti o tuberkulozi a stučnjaci iz ove oblasti odgovarali na pitanja posetilaca štanda Crvenog krsta.

Tuberkuloza i dalje pristuna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je trećina svetskog stanovništva zaražena tom bolešću i da se svake godine otkrije devet miliona novih slučajeva tuberkuloze.

SZO je proglasila 24. mart Međunarodnim danom borbe protiv te bolesti da bi upozorila na važnost prevencije.

Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik SAD i Evrope, a na taj datum 1882. godine dr Robert Koh je otkrio uzročnik tuberkuloznog bacila, što je označilo i početak borbe za dijagostikovanje i lečenje tog opasnog oboljenja.

U to vreme, to je predstavljalo najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju te, tada veoma smrtonosne bolesti.

Sto godina kasnije, 1982. godine SZO i Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti obeležile su prvi put Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Cilj je bio da se podigne nivo znanja stanovništva o zdravstvenim i ekonomskim posledicama tog oboljenja.

Simptomi tuberkuloze pluća, koja je najčešći oblik te bolesti su kašalj koji traje više od tri nedelje, bol u grudima, iskašljavanje krvi ili sluzi koja dolazi duboko iz pluća, slabost, gubitak telesne težine, povišena temperutura i znojenje noću.

Stručnjaci smatraju da i tuberkuloza može da se spreči i izleči zahvaljujući efikasnoj i blagovremenoj prevenciji, dijagnostici i lečenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend