Lokalne vesti

Svetski dan dijabetesa, 4.500 pacijenata registrovano u Braničevkom okrugu

Svetski dan dijabetesa obeležava se u svetu i kod nas 14. novembra i predstavlja najveću kampanju posvećenu ovoj hroničnoj bolesti. Prema proceni Instituta za javno zdravlje od dijabetesa boluje približno 750.000 osoba ili 13,2 odsto odraslog stanovništva republike Srbije, dok u Braničevskom okrugu ima 4.500 registrovanih pacijenata koji boluju od ove hronične bolesti.

Ovogodišnja tema Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti je „Porodica i dijabetes“ sa ciljem podizanja svesti o uticaju koji dijabetes ima na porodice i mrežu podrške obolelima, kao i promovisanja uloge porodice u nezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može efikasno da iskoristi insulin.

Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

„Hiperglikemija ili povišen nivo šećera u krvi vremenom dovodi do ozbiljnih oštećenja mnogih organskih sistema, a naročito nervnog i kardiovaskularnog sistema“, rekla je Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Ekipa Zavoda za javno zdravlje i Patronažna služba Doma zdravlja danas su u periodu od 8 do 10 časova vršile preventivne preglede uz merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi građanima u centralnoj apoteci i apoteci u krugu Doma zdravlja.

Prema njenim rečima postoji više vrsta dijabetesa, a sve one daju određene posledice.

Dijabetes tipa 1, poznat i kao dečiji dijabetes, prema dosadašnjim istraživanjima ne može da se spreči i javlja se kod mlađih osoba, a kod njega se insulin obvezno prepisuje u terapiji. Simptomi su prekomerno izlučivanje urina, pojava žeđi, gladi, gubitka težine.

Dijabetes tipa 2 se javlja kod neefikasne upotrebe postojećeg insulina, odnosno telo stvara insulin, ali ga neefikasno upotrebljava i on se uglavnom javlja kao posledica viška kilograma, fizičke neaktivnosti i uglavnom se javlja kod starije populacije, ali je usled loših navika i načina života ovaj tip počeo sve više da se javlja i kod dece.

Kako je istakla Jovanović, postoji i gestacioni dijabetes koji se javlja prvi put u trudnoći i to su vrednosti glukoze koje su iznad normale ali ispod vrednosti koje postoje kod dijagnoze dijabetesa, tako da se može javiti i u drugim trudnoćama. Žene sa  ovim dijabetesom su u povećanom riziku od komplikacija tokom trudnoće i porođaja, a one i njihova deca imaju povećan rizik od pojave dijabetesa tipa dva u budućnosti.

Dodaje da odrasle osobe koje imaju dijabetes imaju dva do tri puta veći rizik od pojave srčanog i mozdanih udara.

Kada je u pitanju dijabetes tipa 2, promena u načinu života svakako može da spreči njegovu pojavu. Adekvatna fizička aktivnost, smanjenje telesne težine, dovoljno sna, pravilna ishrana, mogu da smanje šansu za pojavu ovog tipa dijabetesa. Prema preporukama lekara potrebno je najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana, ali i uravnotežena ishrana sa pet obroka tokom dana.

Pacijentima je od nedavno, na raspolaganju Savetovalište  za dijabetes u Domu zdravlja, koje je ponovo počelo sa radom i to sredom od 12 do 14 sati.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend