Lokalne vesti

Svetski dan klimatskih promena

Svetski dan klimatskih promena obeležava se 4. novembra sa ciljem podizanja svesti o značaju ovog globalnog problema.

U Parizu, na 21. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime, 2015. godine potpisan je Globalni klimatski sporazum, kako bi se doprinelo smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte koji dovode do registrovanih klimatskih promena, kao i oštećenja ozonskog omotača.

Stručnjaci smatraju da već registrovane promene, kao i one koje predviđaju u narednih 80 godina, jesu rezultat čovekovih aktivnosti, a ne prirodne promene u atmosferi.

Temperatura, na globalnom nivou, do sada je porasla za 1 stepen, što je dovelo do brojnih svetskih katastrofa, kao što su požari i poplave, a predviđa se da će do kraja 21. veka temperatura porasti za skoro 2 stepena – do granice posle koje zagrevanje postaje opasno.

Srbija se, od 2000. godine, suočila sa nekoliko značajnih ekstremnih klimatskih i vremenskih epizoda, kao što je suša 2012. godine i poplave 2014. godine.

Poplave koje su zadesile Srbiju ostavile su trag i u našoj okolini, kada su se okolne reke izlile iz svojih korita, te potopile sela i useve, dok je jaka suša, samo dve godine ranije doprinela smanjenju useva.

U emisiji „FM Super market“ radio Boom-a 93  nastavnik biologije OŠ „Sveti Sava“ – Dušan Radovanović, rekao je da u čitavom svetu klimatske promene predstavljaju jedan hroničan problem i navodi da se u poslednjih deset godina klima u Srbiji osetno promenila.

– Nemamo više proleće, nemamo više jesen kao nekada. Zime i leta su ili previše oštra, ili previše blaga, a nemamo tih srednjih vrednosti, prelaznih perioda. Ili je ekstremno toplo ili je ekstremno hladno.

Posledice koje ostavljaju za sobom broje se u milijardama evra, ali pre svega u prebrojavanju izgubljenih života ljudi, te biljnog i životinjskog sveta.

– Možemo da očekujemo promene biljnih i životinjskih vrsta, a samim tim i životnih zajednica, što menja sliku prirode, poljoprivredne kulture, do nestanka vrsta koje su značajne za neku životnu zajednicu. Još uvek nisu drastične, ali je sigurno je da su promene prisutne  – istakao je Radovanović.

Na pitanje koji su to koraci koje je potrebno preduzeti kako bi se smanjili svi negativni elementi koji utiču na promenu klime, Radovanović je rekao da postoji neko kome se ne isplati da smanji emisiju konkretno ugljen-dioksida, misleći na velike korporacije, proizvodne lance, brendova, i tako dalje. Tako da je potrebno rešiti problem sa štetnim gasovima i zagađenjima koje su posledica velikih korporacija, radi nečije lične novčane zarade.

Mišljenja je da mi na lokalnom nivou možemo preduzeti nešto da se oseti neki boljitak. Međutim, mi nismo rešili problem ukoliko postanemo oaza, dok se oko nas ne sprovode mere u očuvanju prirode.

Podsetimo se da smo  svedoci požara na Staroj planini, kao i u šumama Amazonije koja je stanište za hiljade vrsta, dok je još nazivaju i plućima ove planete.

Kao nastavnik u osnovnoj školi, Radovanović je primetio da deca osećaju problem i imaju svest o tome. Zainteresovani su za ovu temu i veoma aktivni kada su u pitanju radionice zaštite životne sredine i dodaje da OŠ „Sveti Sava“ ima status eko škole.

Podsećamo da su se Sjedinjene Američke Države, drugi najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte, povukle iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, zbog, kako su naveli, zabrinutosti oko ekonomije koju bi ovaj sporazum ugrozio.

Posle svih katastrofa koje nazivamo prirodnim, a zapravo su rezultat čovekovog delovanja, mi i dalje ostajemo nemarni u korišćenju prirode i njenoh resursa. Iako postoji svest o globalnom zagrevanju i efektima na naš život, pojedinac nije u mogućnosti da pokrene rešavanje problema sve dok se velike kompanije i firme ne potrude u saniranju njihovih štetnih proizvoda.

U borbi protiv klimatskih promena osnovan je Nacionalni savet za klimatske promene Vlade Srbije, na inicijativu Ministarstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend