Lokalne vesti

Svetski dan prevremeno rođene dece biće obeležen u Požarevcu

U svetu se svaka deseta beba rodi pre vremena, a u Srbiji je to više od 4000 godišnje, odnosno 11 svakog dana. Zato je 17. novembar međunarodni dan prevremeno rođenih beba, kada se skreće pažnja na probleme ovih mališana i njihovih roditelja.

Postoje brojne organizacije koje se trude da podignu svest o problemima koji prate prevremeni porođaj, kao što je „Mali div“ – Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije, koje pruža podršku roditeljima tokom višemesečnog boravka beba u bolnici, ali i u periodu nakon otpusta.

Važno je misliti o njima, budući da se bebe rađaju nezrele, te im je neophodna podrška specificnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. I pored nege koja im se pruža, posledice mogu biti veoma opasne i trajne, a u svetu umre preko milion beba zbog prevremenog rođenja.

Zato se svakog 17. novembra, od 2011. godine,  organizuju razne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti javnosti o problemu prevremeno rođene dece.

Budući da ljubičasta boja simbolizuje ovu temu, jedna od aktivnosti je i osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom, pa će spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku biti osvetljen pomenutom bojom tokom vikenda – 16. 11. i 17. 11. 2019. godine.

Takođe, simbol ovog dana je i niz od 10 dečijih čarapica, od kojih je jedna najmanja i prdstavlja jednu prevremeno rođenu bebu od njih 10, te će biti organizovan likovni konkurs na ovu temu u osnovnim školama. Za pobednike ovog konkursa predviđeni su prigodni pokloni, dok će najuspešniji radovi biti poklonjeni porodilištu u okviru Opšte bolnice Požarevac.

Drugu godinu zaredom u Požarevcu obeležiće se Svetski dan prevremeno rođenih beba u saradnji Saveta za ravnopravnost polova Skupštine Grada Požarevca, kabinetima gradonačelnika i predsednika Skupštine i udruženja roditelja prevremeno rođene dece „Mali div“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend