Lokalne vesti

Svetski dan srca: preventivni pregledi u gradskom parku

Svetski dan srca obeležen je danas u gradskom parku preventivnim pregledima građana, u okviru kojih im je meren krvni pritisak, kao i nivo šećera i holesterola u krvi, a koje su obavljali lekari Patronažna službe Doma zdravlja.

Akciju su podržali Crveni krst, Zavod za javno zdravlje, gradska uprava i osnovna škola „Dositej Obradović“.

Zavod za javno zdravlje Požarevac svake godine radi analizu zdravstvenog stanja stanovništva Braničevskog I Podunavskog okruga.

Kako je istakla doktorka Cvija Stojanović, načelnik odeljenja za promociju zdravlja, ove analize su pokazale da su u 2018. godini bolesti sistema krvotoka na  prvom mestu po broju umrlih, a samo prethodne godine u Braničevskom okrugu je od ove bolesti umrlo 1836 lica.

„Poruka svim sugrađanima, kako starijima tako i mlađima je da su bolesti sistema krvotoka ubedljivo najzastupljenije i da je prevencija faktora rizika jako važna, a pod prevencijom se misli na pravilnu ishranu, prestanak pušenja i fizičku aktivnost“, rekla je Stojanović.

Obeležavanje Svetskog dana srca ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija 2000. godine.

Godišnje od bolesti srca i krvotoka u svetu umre oko 18 miliona ljudi, a prema procenama ovaj broj će se popeti na 23 miliona do 2030. godine. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da čak 85% prevremenih smrtnih ishoda može biti sprečeno lečenjem i prevencijom tri osnovna faktora koji uzrokuju bolesti srca i krvnih sudova, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Ovogodišnji slogan svetskog dana srca je „Budi heroj svoga srca“ i ima za cilj da na globalnom nivou okupi veliku porodicu heroja našeg srca. To su obični ljudi koji su se obavezali da će se zdravo hraniti, mlade ljude oko sebe učiti zdravim stilovima života i uticati na pušače da se odviknu od ove loše navike.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend