Lokalne vesti

Tajna Mermera – ARCANUM LAPIS

U Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba pod nazivom „Tajna Mermera – ARCANUM LAPIS“, izložba konzerviranog materijala od kamena iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.

Na izložbi su predstavljeni predmeti konzervirani od 2014. godine.  Кonzervirani spomenici iz lapidarijuma su prikazani na posterima kao ilustracija jer su dostupni i vidljivi građanima, a u vitrinama se nalaze predmeti kamene plastike. Akcenat je na predmetima kamene plastike koji se  ne nalaze na stalnoj postavci u muzeju i retka je prilika da ih građani vide.

Autor izložbe Teodora Branković, arheolog, viši kustos u Narodnom muzeju je kazala: „Nakon dugogodišnjeg delovanja atmosferalija, spomenici su počeli da pokazuju narušenu stabilnost, epigrafski sadržaj je postao teško čitljiv, dok je ornamentika postala neprepoznatljiva. Proces propadanja je ubrzan poslednjih decenija usled sve većeg globalnog zagađenja.

Samim tim ukazala se potreba za konzervacijom materijala, u cilju očuvanja epigrafske građe za dalje korišćenje u naučno-istraživačke i turističke svrhe. Ovom prilikom smo želeli da predstavimo dosadašnje radove na konzervaciji spomenika i kamene plastike iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu. O konzervaciji se retko govori, ali ona predstavlja izuzetno važan segment u očuvanju kulturne baštine. Кustosi Narodnog muzeja u Požarevcu, veoma ozbiljno su shvatili značaj i potrebu konzervacije, i u saradnji sa stručnjacima Centralnog instituta u Beogradu, obavljeni  su kompleksni konzervatorsko-restauratorski tretmani na spomenicima iz lapidarijuma i na kamenoj plastici.

 Na predmetima su izvršeni sledeći konzervatorsko-restauratorsko tretmani: tretman biocidom, mehaničko čišćenje, hemijsko čišćenje, konsolidacija kamena,  uklanjanje stare restauracije, spajanje fragmenata,  restauracija nedostajućih delova odgovarajućim krečnim malterom, površinska zaštita kamena paropropusnim, vodonepropusnim zaštitnim premazom,  zamena i  izrada novih postamenta.”

Na otvaranju izložbe govorila je Maja Franković, konzervator, savetnik iz Centralnog instituta za konzervaciju  iz  Beograda koja se zahvalila Narodnom muzeju na uspešnoj saradnji.

Teodora Branković se takođe zahvalila svim kolegama iz muzeja na organizaciji i pomoći prilikom realizacije izložbe.

Izložba je otvorena do 5. marta. Ulaz je slobodan.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend