Lokalne vesti

Talenti se već prijavljuju pred upis u srednje škole

Prijavljivanjem osmaka zainteresovanih za polaganje prijamnog ispita za upis u škole i odeljenja za talente i u bilingvalna odeljenja gimnazija prošle nedelje je počeo ovogodišnji upisni rok u srednjim školama.

Ovo prijavljivanje u nedelju je završeno za one koji žele da, pre polaganja završnog ispita u osnovnim školama, polažu prijamni ispit u srednjim školama za talente, osim za kandidate za posebna odeljenja za računarstvo i informatiku, koji se mogu prijaviti do petka i za one koji žele u sportska odeljenja gimnazija, koji će prijave podnositi 1. i 3. juna.

Polaganje prijemnih ispita počeće za manje od dve nedelje i to polaganjem ispita za prijem u bilingvalna odeljenja gimnazija 25. i 26. maja. Zatim će se prijemni u muzičkim i umetničkim školama likovne oblasti održati 31. maja, 1. i 2. juna, a u baletskim od 2. do 6. juna .

Prijemni ispit za matematičke talente i za, ovogodišnju novinu, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju održaće se 1. juna, a za odeljenja za fiziku i za računarstvo i informatiku 2. juna, dok će se u Filološkim gimnazijama prijemni održati 1. i 2. juna.

Preliminarni rezultati prijemnih ispita u gimnazijama biće poznati 5, , a u umetničkim školama 6. juna, kada će se u ovim školama moći podnositi i prigovori na te rezultate, da bi konačni rezultati prijemnih ispita u svim školama u kojima se oni polažu bili objavljeni 7. juna. kao i ranijih godina, osmaci koji polože priujemni, na upis će morati da pričekaju rezultate završnog ispita. Oni koji posle toga budu primljeni u muzičke i baletske škole upisaće se već 28. juna, dok će se svi ostali upisivati kada i novi đaci u srednje stručne škole i gimnazije.

Ovogodišnji završni ispit na kraju osnovnog školovanja, na koji moraju da izađu svi osmaci, počeće testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 17. juna, sutradan, 18. juna osmaci će rešavati test iz matematike, a 19. kombinovani test , s pitanjima iz hemije, fizike, biologije, geografije i istorije. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, 22. će se primati prigovori na ove rezultate u školama, a 24. juna oni koji i dalje budu nezadovoljni moći će da se žale okružnim komisijama. Кonačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna.Liste sa spiskom želja za nastavak školovanja svršeni osmaci predavaće 28. i 29. juna, a 3. jula moći će da provere da li su te njihoe želje tačno unete u bazu podataka , kako bi se ispravile eventualne greške i 4. jula objavile konačne liste učeničkih želja.

Ovogodišnja raspodela učenika po srednjim školama biće objavljena 7. jula, a upis ovih učenika zakazan je za 8. juli.

Кoja mesta su ostala nepopunjena u prvom upisnom krugu znaće se već 7. jula, a predaja liste želja neraspoređenih učenika za ova mesta u školama zakazana je za 8. juli. Raspored učenika u drugom upisnom krugu biće objavljen 10. jula, a upis ovih učenika zakazan je za 11. juli, kada će se i ovogodišnji upis u srednje škole završiti.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend