Lokalne vesti

TE KO Kostolac na sajmu energetike

Termoelektrane i kopovi Kostolac predstavljaju se na međunarodnom sajmu energetike koji se u Beogradu održava do 12.oktobra.

Na Beogradskom sajmu preduzeća iz Srbije, nekoliko evropskih zemalja i Kanade predstavljaju svoje ponude i rešenja u oblasti električne energije, kogeneracije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Zapažen nastup prvog dana sajamske manifestacije imale su Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Tehnička efikasnost podignuta je poslednjih nekoliko godina, a zaključno sa 2014. očekivanje je da će sva postrojenja raditi sa projektovanim kapacitetima, rekao je novinarima na sajmu direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović.

On je istakao da su pred elektroenergetskim kompleksom investiciona ulaganja za izgradnju trećeg bloka termoelektrane u Drmnu planirane snage 350 MW, kao i da je otkriveno nova nalazište sa 400 miliona tona uglja koje je moguće eksploatisati narednih godina.

“To je nešto za budućnost in a tome intezivno radimo i istražujemo.  Kostolac je značajan investicioni potencijal i ja se nadam da ćemo već ove godine započeti konkretne korake po tom pitanju”, kazao je direktor TE KO Kostolac.

Jovanović je rekao da je prilikom posete štandu TE KO Kostolac, ministarka energetike naglasila da će nova vlada Srbije podržati sve kvalitetne investicione planove i dodao da su sa kineskim partnerima već potpisani predugovori za realizaciju druge faze kreditnog aranžmana u Kostolcu.

“Kineska država je odredila kvotu za centralnu i jugoistočnu Evropu od 10 milijardi američkih dolara. Imamo dobre šanse da budemo deo te kvote. Po mojoj proceni rok da ne propustimo to je do kraja godine”.

U realizaciji prve faze kineskog kredita, udeo domaće radne snage u izgradnji novih postrojenja i infrastrukture iznosi 47 odsto, prema 53 odsto koliko je pripalo partneru iz Kine. Jovanović kaže da bi u izgradnji novog bloka u Drmnu isporuku materijala vršila kineska strana.  Očekuje se da će veći deo uposlenih na izgradnji dati kineski partner, ali precizni podaci biće poznati tek kada se potpiše pojedinačni komercijalni ugovor.

Osnovni ugovorni sporazum sa kineskim partnerom vredan je milijardu i 65 miliona američkih dolara.

Prva faza kredita u vrednosti 344 miliona američkih dolara, koja je počela da se realizuje, predviđa revitalizaciju postojeća dva bloka u Drmnu, izgradnju postrojenja za odsumporavanje gasova, novu železničku prugu i pristanište na Dunavu.

Druga faza predviđa izgradnju novog bloka elektrane. Preliminarne najave su da bi blok počeo da se gradi krajem naredne godine, a završen 2017.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend