Lokalne vesti

Tekuća i naredna godina, godine ekologije u Požarevcu

Grad Požarevac je ove godine po programu izdvojio 142 miliona za obnovu osnovnih sredstava za rad Javnog komunalnog preduzeća “Komunalne službe”. Pored obnove mašina u ovom preduzeću, akcenat u narednom periodu stavljen na sanaciju divljih deponija u gradu i okolnim selima.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca je istakao da je potreba grada i građana da se osavremeni vozni park preduzeća, pa su na osnovu toga kupljeni novi smećari, kante, čistilice i cisterne za vodu.

“Građani veoma pozitivno reaguju, jer su dobar deo tih mašina videli na ulici. Istovremeno se ovime nadoknađuje radna snaga koju je preduzeće izgubilo prilikom reorganizacije krajem prošle godine. Očekujemo i ove godine izbor izvođača za radove za izgradnju Reciklažnog centra i transfer stanice u Požarevcu kod deponije Jeremijino polje”,rekao je Spasović.

Sledeće godine Javno komunalno preduzeće “Komunalne službe” sprovešće još jednu akciju koja se odnosi na strategiju upravljanja otpadom, na zatvaranje sanitarne deponije,kao i na čišćenju divljih deponija.

Spasović je dodao da na teritoriji grada postoji preko 40 divljih deponija. Pored uloženih sredstava, rezervisano je još 30 miliona dinara za nastavak obnove osnovnih sredstava i mašina Javnog komunalnog preduzeća.

“Sledeće godine u planu izrada elaborata i studije o odnošenju smeća i iz seoskih mesnih zajednica. Takođe će biti urađeni elaborati koji se odnose na sortiranje smeća, jer je cilj upravo zaštita životne sredine, kako bismo podigli nivo svesti naših građana. I nadamo se da ćemo već u sledećoj godini videti na kojim lokacijama ćemo postaviti kontejnere za sortiranje smeća”, istakao je Spasović.

On je najavio da se očekuje da dođe do većih zapošljavanja u javnim preduzećima, pre svega u Javnom komunalnom preduzeću se zbog povećanog obima posla očekuje da u sledećoj godini bude zaposleno oko 30 radnika.

Slobodan Jović, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Komunalne službe” je rekao  da je 2018. godina  za JKP izuzetno bogata i uspešna, pre svega zato što je grad prepoznao potrebu ulaganja u ovo preduzeće da bi usluge koje pruža bile još bolje i kvalitetnije.

“Očekujemo da nam stigne još jedan smećar i auto podizač, kao i dve univerzalne čistilice. Takođe pokrećemo individualni sektor sa 11000 kanti za smeće. Ovakvo opremanje nam daje jednu veliku obavezu da naša mobilnost bude mnogo veća, a kvalitet usluga mora biti bolji nego što je bio”, istakao je Jović.

On je naglasio da je 18 miliona izdvojeno za saniranje divljih deponija.

“Ovu godinu JKP “Komunalne službe” završava veoma uspešno. Ovaj novi vozni park poboljšaće starosnu strukturu vozila. Danas smo među prvih pet JKP preduzeća u Srbiji”, zaključio je Jović.

Gradonačelnik je takođe obišao divlju deponiju u Dubravici koja je u fazi sanacije.

Slobodan Jović je rekao da su sanirane deponije u selu Živica i u Ulici Lipa u gradu.

On je dodao da je 18 miliona koje je grad izdvojio sasvim dovoljno da se divlje deponije, koje je komunalna inspekcija sa ljudima iz JKP utvrdila, odrade i saniraju. Do kraja godine i u narednoj godini akcenat je na sanaciji divljih deponija.

Saša Valjarević iz JKP “Komunalne službe” je istakao da se divlje deponije i dalje stvaraju i zamolio građane da ne bacaju smeće nekontrolisano već da ga odlažu na već određenim lokaacijama kako bi se na tim lokacijama nastavilo sa sanacijama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend