Lokalne vesti

Top 300 srpskih firmi: Pogledajte ko je na 176.mestu

NIS je najprofitabilnija kompanija u 2013. s neto profitom od 48,3 milijarde dinara, čime se plasirala na prvo mesto edicije 300 najvećih kompanija u Srbiji. Jedina firma u Braničevskom okrugu koja se našla u 300 najboljih je Union MZ iz Požarevca.

Drugo mesto na listi koju ju je nedavno predstavio nedeljnik NIN, s ostvarenom najvećom neto dobiti pripalo je Elektroprivredi Srbije, čija je dobit lane bila 19,1 milijardu dinara.

Uspeh EPS-a je utoliko veći budući da je u 2012.godni zabeležio neto gubitak od 12,3 milijarde dinara.

Treće mesto na listi koju je NIN uradio, u saradnji s Agencijom za privredne registre, pripalo je domaćem operateru Telekom Srbija sa 15, 7 milijardi dinara, dok je Telenor zabeležio dobit od 11,1 milijardu dinara, a PTT Srbija 9,3 milijardi dinara.

Preduzeće Union MZ našlo se na 176.mestu sa zabeleženom neto dobiti od 24,7 miliona dinara. Ova firma jedina je u okrugu zaslužila da se nađe na listi „najvećih“ u Srbiji.

Nastala je kao mala porodična firma pre 22 godine, a danas je kompanija sa prosečno 523 zaposlena radnika.

Preduzeće se bavi tovom svinja, brojlera, proizvodnjom mesa i prerađevina, priplodnih jaja i jednodnevnih pilića, hleba i peciva, kao i trgovinom na veliko i malo robe široke potrošnje.

Union MZ je  u 2010.godini učestvovao u osnivanju preduzeća MZ Homoljka koje se bavi proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, sa udelom u visini od 80%, dok sa poljoprivrednicima – kooperantima organizuje i tov goveda.

Preduzeće u svom posedu ima i veterinarsku stanicu Union VES Trnovče.

Pored Srbije svoje proizvode plasira i na područje susednih zemalja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend