Lokalne vesti

U 2011. bez bioskopa u Požarevcu

U Požarevcu ne postoji nijedan bioskop. U Centru za kulturu ne planiraju da ožive projekcije. Problemi su, kažu, distributeri, nezainteresovanost publike i nedostatak operatera.

Tržište u Srbiji je neuređeno, filmovi se vrlo brzo pojavljuju kao DVD izdanja u slobodnoj prodaji, a dodatan problem predstavlja to što distributeri od prošle godine pored podele dobiti od projekcija zahtevuju plaćanje fiksne naknade za emitovanje nekog filma, kaže zamenik direktora Centra za kulturu Bojan Gačević.

„Ako uzmete film morate da platite 3.000 dinara. Kasnije, ako imate veću posećenost, delite dobit. Do prošle godine nije bilo tako. Videli smo da imamo posećenost kada su u pitanju domaći filmovi. Kada se prikazuje strani film, makar bio i blockbuster, nema gledalaca".

Pored nezainteresovanosti publike, dodatni problem je što Centar za kulturu nema dovoljno operatera da bi bioskop nesmetano funkcionisao.

„Dva naša kinooperatera su umrla, a jedan je otišao u penziju. Ostao je samo jedan. Ako zakažemo projekciju i platimo filmove, a on se razboli, propala je projekcija i novac. Takođe, publika je izneverena".

Gačević navodi da je nedavno razmatrana mogućnost kupovine uređaja za emitovanje filmova u 3D tehnologiji kojih je sve više na tržištu, ali da se investicija od oko 20.000 evra pokazala preskupom.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend