Lokalne vesti

U maju prvo testiranje državne mature

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, biće uvedena 2022. godine, a prvo pilot testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju ove godine.

Drugo testiranje zakazano je za maj naredne godine u svim školama, 2022. u martu „generalna proba“ državne mature, a u junu iste godine prvo sprovođenje državne mature.

Pilot testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati državnu maturu. Planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu maturu, a umetničkih škola, umetničku maturu.

Đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta – strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

Fakulteti će da odrede svoje liste predmeta koje će da boduju za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu đaci će da biraju koji predmet će da polažu kao izborni, rečeno je danas na radionici „Razmena međunarodnih iskustava“, gde su učestvovali predstavnici zemalja regiona koje odavno imaju uvedenu državnu maturu.

Đaci koji idu u srednju stručnu školu, polažu stručnu maturu – srpski, matematiku i stručni predmet. Da bi upisali fakultet potrebno je da polože i test iz predmeta sa liste opšteobrazovnih koje će bodovati visokoškolska ustanova koju žele da upišu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, na otvaranju skupa, rekao je da je državna matura eksterni model provere znanja i da je to procena srednješkolskog sistrema.

„Ostvarena je sada tesna saradnja između visokog i srednjeg obrazovanja, iako je to ranije bila nepremostiva prepreka. Bila je priča da državna matura ne odgovara ni jednim, ni drugim. I jedni i drugi su se dogovorili da je to u interesu mladih ljudi – maturanata, budućih brucoša“, naglasio je ministar.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da Evropska unija kroz projekat državne mature želi da pomogne Srbiji da bude deo zajednice. Napominje da je za Uniju obrazovanje osnovna ljudska vrednost.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend