Lokalne vesti

U najavi značajna ulaganja za čistiju životnu sredinu

U zaštitu životne sredine u Srbiji, u narednih deset godina trebalo bi da se uloži oko 10 milijardi evra, najavila je ministar Zorana Mihajlović na četvrtoj ECO konferenciji koja je juče održana u Beogradu. Na konferenciji su dodeljena priznanja, a jedan od dobitnika je i direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović.

Ministar je najavila poseban tim u Vladi koji će se u pregovorima s EU baviti samo poglavljem zaštite životne sredine. Najveća ulaganja trebalo bi da budu u vodosnabdevanje, upravljanje vodama, tretman otpadnih voda, ali i u sanaciju industrijskih postrojenja i upravljanje otpadom.

Od pomoći koje je Srbija u prethodnih deset godina dobila od EU jedna četvrtina sredstava namenjena je za zaštitu životne sredine.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da će evropske institucije podržati proces stvaranja čistije i bolje životne sredine u Srbiji.

„Do sada smo uložili više od 700 miliona evra u proteklih 10 godina, i to u preradu otpada iz elektrana, u postavljanje filtera i mnoge, druge projekte. Nastavićemo to da radimo“, rekao je Benedikt.

U Srbiji se prečišćava samo 14 odsto otpadnih voda, a u zemljama EU 90 procenata. Zelena ekonomija za sada je samo veliki potencijal koji tek treba iskoristiti. Požarevac je jedan od gradova u kojima ne postoji ili ne funkcioniše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Srbija, za zaštitu životne sredine izdvaja 0,2 procenta bruto nacionalnog dohotka, gotovo deset puta manje od evropskog proseka.

Na konferenciji su dodeljena priznanja izlagačima na sajmu ekologije „ECO EXPO“. Direktoru TE KO Draganu Jovanoviću uručeno je priznanje ECO EXPO Oscar za doprinos približavanju „Elektroprivrede Srbije“ standardima EU u oblasti zaštite životne sredine modernizacijom postrojenja, investiranjem u sistem odsumporavanja i rekonstrukcije elektrofiltera u kostolačkim elektranama.

Jovanović je u izjavi medijima rekao da se značajna sredstva kroz investicije TE KO ulažu u projekte kojima se umanjuje negatvno dejstvo postrojenja u elektranama i kopovima.

On je rekao da trenutno najveći ekološki problem predstavlja staro odlagalište pepela u čije zatvaranje će se uložiti blizu 3,2 milijarde dinara.

ECO konferencija u Beogradu organizovali su Zelena Eko planeta i Privredne komore Zelene Srbije, a okupila je sve kompanije, međunarodne institucije, razvojne državne strukture, profesionalce iz područja zaštite životne sredine, kao i vezane sektore i delatnosti.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend