Lokalne vesti

U požarevačkim školama 136 prvaka manje nego prošle godine

Svečanim prijemom prvaka, danas je počela nova školska godina. Na teritoriji koju pokriva grad Požarevac ove godine je upisano 590 prvaka, što je za oko 136 učenika manje nego prošle godine.

U osnovnoj školi „Sveti Sava“, ove godine je upisano daleko manje dece nego prethodnih godina. Tako je u ovoj školi upisano dva odeljenja đaka prvaka u matičnoj školi i jedno u izdvojenom odeljenju u Ćirikovcu, a postoji i kombinovano odeljenje sa učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Prvake i roditelje je pozdravila direktorka škole Margareta Sekulović koja je rekla da su prvaci od danas deo velike školske porodice koja broji oko 500 učenika.

Dobrodošlicu prvacima poželeli su učenici drugog razreda koji su pripremili prigodan program namenjen novim drugovima i drugaricama.

Svake godine sve manje dece kreće u škole na teritoriji Grada Požarevca. Prošle godine upisano je 696 učenika, što je u odnosu na 2017. godinu za oko 47 manje prvaka.

Takođe, odlukom Skupštine  Požarevca ukinuta su od ove školske godine isturena odeljenja osnovnih škola u dva sela. Racionalizacijom će biti ugašena dva objekata u Maljurevcu, i Nabrđu.  

Prema podacima lokalna samouprava je od 1992.godine do danas izgubila najmanje 2.400 učenika, odnosno 30 odsto jer ih je pre 27 godina bilo više od 8.100.

Takođe, novina je da će se na teritoriji grada Požarevca od početka školske godine jednosmenski rad odvijati u Osnovnoj školi Miloš Savić iz Lučice. Na teritoriji okruga jednosmenska rad će se primenjivati i u osnovnim školama Vuk Karadžić Majilovic, Veljko Dugošević Braničevo, Jovan Šebanović Krepoljin, Ugrin Branković Kučevo, Jovan Šerbanović Ranovac i  Veljko Dugošević Turija.

Crveni krst Požarevac je u saradnji sa osnovnim školama realizovao akciju “Bezbednost dece u saobraćaju” koju tradicionalno organizuje na početku školske godine . Volonteri Crvenog krsta su dočekivali prvake ispred njihovih škola, prevodili ih preko pešačkog prelaza i delili im edukativni materijal na temu bezbednosti dece u saobraćaju.

Uoči početka nove školske godine Agencija za bezbednost saobraćaja uputila je apel u kojima je sve vozače pozvala na oprez, naročito u zonama škola i raskrsnica, a roditelje u kojima deca vide uzor i često ih oponašaju pozvali su da se ne ponašaju nepropisno i nebezbedno. 

Iz Agencije su apelovali na vozače da vozila ne parkiraju u zoni škola i preko pešačkih prelaza, jer se time stvara još veći stres deci, koja trebaju bezbedno da pređu ulicu.”Početak školske godine definiše povećano učešće dece u saobraćaju u svojstvu pešaka i biciklista, što doprinosi povećanom riziku od nastanka saobraćajnih nezgoda”, podsećaju u apelu i navode da deca kao pešaci i biciklisti najčešće stradaju na početku, odnosno završetku, školske godine. 

“Deca kao pešaci najčešće smrtno stradaju kada su uzrasta od 11 do 14 godina (56 odsto), odnosno 8 i 9 godina, što se može tumačiti nedovoljnim znanjem i iskustvom za bezbedno samostalno učestvovanje u saobraćaju”, ističe se u apelu.

Ove školske godine na teritoriji Srbije u prvi razred je krenulo oko 70.000 đaka.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend