Lokalne vesti

U Požarevcu i okolnim selima popisano 4.500 novih kvadrata

Popis nekretnina po lokalnim samoupravama u Srbiji biće nastavljen u narednim mesecima. U Lokalnoj poreskoj administraciji (LPA) u Požarevcu kažu da neće biti ponovljenog popisivanja objekata u gradu Požarevcu, Kostolcu i okolnim selima, već samo sređivanja dokumentacije i usaglašavanja sa situacijom na terenu za pojedine objekte.

Prošle godine je kroz program  švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ u Požarevcu je na 6 meseci bilo radno angažovano 16 popisivača koji su utvrdili da postoji oko 4.500 novih kvadrata u odnosu na dosadašnju evidenciju, rekla je Boom 93 rukovodilac odeljenja, Dušanka Begović.

„Požarevac jeste jedan od 38 gradova koji je tražio produžetak saradnje u projektu koji inače traje do 2021.godine. Mi smo danas zaključili ugovore sa dva saradnika koja će biti angažovana u naredna  4 i po meseca na ažuriranju baze podataka u kancelariji i na terenu“.

Ona je rekla i da će finansijski efekti popisa biti vidljivi u narednoj godini kada budu izdata nova rešenja, ali i da je i pored toga naplata poreza na imovinu u gradu u prvih šest meseci bila viša od 50 odsto u odnosu na godišnju projekciju.  

Lica koja su angažovana izabrana su među popisivačima koji su radili prošle godine, tako da njima neće biti potrebna dodatna obuka.

Kako su objavili centralni mediji, kroz ovaj program bi u narednih devet meseci trebalo da radi 77 osoba na nivou čitave Srbije.

Prema rečima Jelene Holcinger, stručnjaka na programu „Reforma poreza na imovinu“, u zavisnosti od lokalne samouprave, ostalo je još 10 do 15 procenata nepopisanih nekretnina.

„Najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezu na imovinu je i dalje neprijavljivanje kvadrature, kao i promene na vlasništvu, kao što su prodaje, ostavinska rešenja“, rekla je ona, a prenosi Tanjug.

U 44 opštine po Srbiji na proširenju obuhvata poreza na imovinu, u prethodne 2 godine je na terenu radilo 325 popisivača, koji su popisali nešto više od 100.000 novih nepokretnosti. U avgustu ove godine, pet najboljih opština po naplati poreza na imovinu podelilo je nagradni fond od milion franaka, poklon vlade Švajcarske. To su Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend