Lokalne vesti

Uhapšen direktor Tehničke škole u Smederevu

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je uhapšeno devet osoba zbog sumnje da su organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika Tehničke škole u Smederevu i tako prisvojili milion evra.

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala slobode je lišeno devet osoba na teritoriji Beograda i Smedereva, među kojima je direktor Tehničke škole u Smederevu Živorad Rašić, za koje se sumnja da su organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika te srednje škole, izjavio je danas direktor policije Milorad Veljović.

Veljović je u izjavi Tanjugu naveo da se za još dvema osobama intenzivno traga, ukazavši da je prema dosadašnjim saznanjima ta kriminalna grupa falsifikovala oko 500 diploma, a naplaćivala ih između 1.000 i 3.000 evra.

Proverama koje su do sada sprovedene, utvrđeno je da su protivpravno prisvojili iznos od oko milion evra, koji su međusobno podelili i Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi oštetili za oko 250.000 evra.

Zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršsili više krivičnih dela primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, PU u Smederevu i Beogradu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Smedereva lišili su slobode devet osoba.

Pored direktora Tehničke škole slobode su lišeni i referent za đačka pitanja te škole Sida Jovanović (64) iz Smedereva zadužena za vanredne kandidate i profesor saobraćajnog smera Radomir Adamović (60).

Slobode su lišeni i posrednici – taksista iz Beograda Svetozar Kondić (47), Nenad Popadić (56) iz Beograda, Željko Pavina (47) iz Beograda, Slavko Ožegović (73) iz Nove Pazove, kao i profesor Saobraćajno- tehničke škole u Zemunu Dragan Latinović (47) i profesor iz Beograda Dragiša Radukanović (56).

Kako je Veljović naveo, intenzivno se traga za još dvojicom posrednika – penzionisanim radnikom MUP-a Miodragom Stankovićem (63) i Zoranom Stojićem (56) iz Resnika.

Osumnjičeni su u vremenskom periodu od početka 2008. godine do jula 2012. godine organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika srednje Tehničke škole za zanimanja saobraćajnog tehničara i vozača instruktora svih kategorija.

Kupce lažnih diploma, koje su upotrebljavane kao prave prilikom zasnivanja radnog odnosa i obavljanja samostalne delatnosti, pronalazili su posrednici iz Beograda koji su na nekoliko mesta primali zainteresovane kandidate.

Od njih su uzimali dogovoreni novac i lične podatke, a nakon toga odlazili u Smederevo kod profesora grupe saobraćajnih predmeta Adamovića i referenta za đačka pitanja, koji su sačinjavali falsifikovane diplome i svedočanstva.

Zavodili su ih u matične knjige Tehničke škole, koje je direktor Rašić potpisivao kao pravne, iako, Tehnička škola u Smederevu nije imala odobrenje Ministarstva prosvete i nauke za školovanje učenika navedenih obrazovnih profila, shodno Zakonu o srednjoj školi.

Posrednici iz Beograda su falsifikate diploma predavali kupcima diploma u Beogradu i drugim mestima na teritoriji Srbije, iako se nikada nisu upisivali, polagali predmete, niti dolazili u prostorije Tehničke škole u Smederevu.

Veljović je istakao da će pripadnici MUP-a u saradnji sa Ministarstvom prosvete nastaviti kontrolu Tehničke škole u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti i drugih zaposlenih.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend