Lokalne vesti

„Ukrajina zainteresovana za Železaru“

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je danas da je Ukrajina zainteresovana za Železaru Smederevo, ali da još nije doneta nikakva odluka u vezi sa tim.

Janukovič je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu kazao da sada eksperti procenjuju situaciju i da će odluka biti doneta kada stignu ekspertski zaključci.

„Mi smo zainteresovani da kao strateški partneri imamo kontrolni paket akcija. Mora se raditi na modernizaciji Železare u Smederevu“, kazao je Janukovič i dodao da Ukrajina sada proizvodi oko 35 miliona

tona čelika godišnje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je Železara Smederevo „žila kucavica“ za Srbiju i da, dok se ne pronađe strateški partner, Srbija neće moći da podmiri sve potrebe svojih građana.

On je kazao da je Ukrajina zainteresovana za strateško partnerstvo u srpskom metalurškom kompleksu.

Nikolić je dodao da misli da razgovori o Železari teku dosta dobrim tokom, ali da će zavisiti od toga da li će parner iz Ukrajine naći svoj interes.

Interesovanje za kupovinu smederevske železare ranije su pokazale i Beloruski metalurški kombinat i ruski Uralvagonzavod.

U Železari Smederevo 22. aprila je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć jedan stavljena na „tih hod“ 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na „tih hod“ stavljena i druga visoka peć.

Tender za prodaju smederevske železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – Junajted Plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Novi tender za strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio Uralvagonzavod. Na zahtev te ruske kompanije, tender je produžen do 28. februara, ali ni do tada ta kompanija nije dostavila ponudu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend