Lokalne vesti

Umrla Mirjana Marković

Mirjana Marković preminula je danas u Rusiji, potvrđeno je televiziji N1. Ona je u Rusiji boravila od februara 2003. kada je neposredno pre ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića napustila Srbiju. Iz zemlje je otišla, dva meseca pre nego što je za njom raspisana poternica, jer se nije odazvala pozivu na suđenje povodom zloupotrebe službenog položaja.

Uprkos međunarodnoj poternici Interpola koja je izdata 2005. godine nikada nije isporučena Srbiji.

Pre samo 20 dana, a povodom optužbi iz 2002. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu 2018. na godinu dana zatvora osuđena Mirjana Marković, zbog uticanja na članove Vladine komisije da izvrše nezakonitu dodelu državnog stana dadilji njenog unuka.

Kako se navodi u obrazloženju, Sud je usvojio žalbu zastupnika Mire Marković da je došlo do zastarevanja krivično dela, koje joj se stavlja na teret. Presuda je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

nače, suđenje u ovom slučaju, kako je ranije pisao Insajder, trajalo je 17 godina, optužnica je u više navrata menjana, a ceo sudski postupak je na početak vraćan najmanje pet puta.

Suđenje optuženima u slučaju nezakonite dodele državnih stanova, obeležen je stalnim odlaganjima ročišta i početka suđenja. Razlozi za odlaganja bili su raznovrsni: od nedolaska optuženih ili branilaca, do promene Zakonika o krivičnom postupku, pa sve do preklapanja termina s pretresima u Specijalnom sudu.

Bez odgovora na brojne sumnje o zločinima

Mirjana Marković bila je supruga Slobodana Miloševića koji je na čelu Srbije bio od 1989 godine do 5. oktobra 2000 godine. I sama je bila politički angažovana – bila je jedan od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslavenska levica, stranke koja je od 1996 aktivno učestvovala u vlasti u koaliciji koju je vodila Socijalistička partija Srbije.

U pravosnažnim sudskim presudama je utvrđeno da je Slobodan Milošević naredio ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije. On je preminuo 2006. godine u Hagu gde mu se sudilo za ratne zločine.

Inače, Mirjana Marković bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a utvrđeno je da je po njenom nalogu napisan tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres, koji je prethodio ubistvu Ćuruvije tokom NATO bombardovanja.

Sudsko veće Specijalnog suda pre deset dana osudilo prvostepeno četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na po 30 godina zatvora osuđeni su bivši načelnik DB Radomir Marković i Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Ime Mirjane Marković, osim u postupku za zloupotrebe državnih stanova, pominjano je i u postupcima za šverc cigareta.

Insajder se švercom cigareta u vreme Miloševićeve vlasti bavio u serijalu Mreža 2006. godine. Tada je otkriveno koliko su važnu ulogu u švercu cigareta imale, prema policijskim podacima, i državne institucije – Savezna uprava carina, odnosno Mihalj Kertes i DB, odnosno prvo Jovica Stanišić, pa onda i Radomir Marković.

Na saslušanju 17. aprila 2003. Kertes je rekao da ga je supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Mira Marković često zvala telefonom i zahtevala da se u zemlju bez kontrole propusti roba koja ulazi za preduzeće Tref Rent a Car.

Na taj način, niko nikada nije kontrolisao kamione koji su ulazili u zamlju, a carinici se nikada nisu bavili papirima niti su se pitali šta se zapravo i u kojim količinama uvozi u zemlju.

Kako je otkrio Insajder, na čelu firme Tref Rent a Car od 1996. bio je Marko Milošević.

Ni u jednom od ovih slučajeva, međutim, ona nije saslušana jer je dobila azil u Rusiji. U međuvremenu njene knjige i memoari javno su promovisani u Srbiji.

Tužilac Vitorović o ulozi porodice Miloševića u ubistvu Stambolića

Pravosnažna presuda za ubistvo Stambolića izrečena je 2007. godine. Na optuženičkoj klupi našli su se visoki funkcioneri Miloševićeve tajne službe, dok se samom Miloševiću tada već sudilo za ratne zločine u Hagu, gde je i preminuo 2006. godine. U presudi je međutim navedeno da je Milošević nalogodavac.

Tužilac Mioljub Vitorović u završnoj reči u postupku za ubistvo Ivana Stambolića na osnovu dokaza, nedvosmisleno je optužio Slobodana Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković da su naručivali ubistva političkih protivnika. Posle ove završne reči Vitorović je kažnjen smenom:

“Sudimo organizaciji za ubijanje, odnosno, odredu DB-a namenjenom za likvidacije, ali šta je sa organizacijom ili njenim delovima, koji su bili ili su još uvek u ekonomiji, pravosuđu, policiji, medijima, politici i koja, u strahu da ne bude otkrivena, podržava ovakve odbrane okrivljenih i održava ih u zabludi da će se sve po njih povoljno rešiti? U ovom trenutku nijedna institucija u zemlji ne brani zemlju u toj meri kao što to radi ovaj sud. Vaša odgovornost je toliko veća, ali te odgovornosti ne treba se bojati. Naprotiv, istorija je zabeležila zlo, istorija očekuje odgovor. Odgovor ovog suda treba da bude takav da ne padne pod udar istorije. Sve što nije adekvatan odgovor na zlo režima Slobodana Miloševića istorija će osuditi.“, naveo je tužilac Vitorović u završnoj reči.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend