Lokalne vesti

Unapređen sistem registracije osnivanja privrednih društava

Agencija za privredne registre Srbije (APR) saopštila je da je s Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) unapredila servis jednošalterskog sistema registracije osnivanja za privredna društva.

Unapređenjem elektronskog servisa Jednošalterski sistem (One stop shop) APR i CROSO uklanjaju jedan korak u proceduri, koju privredno društvo treba da obavi prilikom pokretanja poslovanja, navedeno je u saopštenju.

Za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, a koja se registruju u APR, putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, APR vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac).

Takva usluga je već postojala za preduzetnike, a od pre dva dana je proširena i za privredna društva.

Zajedno s rešenjem o osnivanju koje donosi APR, dobija se i registarski/matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava.

Od 2016. godine, s podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u ujedno se vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend